woensdag 19 december 2012

Voorkeurshouding en schedelafplatting bij jonge zuigelingen

Jaarlijks wordt zo’n 10% van alle jonge zuigelingen (tot circa een half jaar) bij het consultatiebureau doorverwezen naar de kinderfysiotherapeut i.v.m. een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding (hierna VKH) houd in dat uw kind driekwart van de tijd zijn of haar hoofd naar één zijde gedraaid houd. Waarbij het volgen met de ogen naar de andere zijde moeilijk en/of onvoldoende is. Een VKH komt vaak voor in combinatie met schedelvervorming. Dit ontstaat doordat de schedel van een zuigeling nog groeit en dus beïnvloed kan worden door krachten van buitenaf tijdens of na de zwangerschap.
De combinatie VKH en schedelvervorming staat een voorspoedige symmetrische ontwikkeling in de weg en zorgt vaak voor onzekerheid en ongerustheid bij de ouders.

Het aantal kinderen met een VKH en schedelvervorming is sinds 1989 flink toegenomen i.v.m. het wiegendoodprotocol. Dit protocol zegt o.a. in dat kinderen niet meer op hun buik mogen slapen. De gevolgen hiervan zijn dat kinderen tegenwoordig veel meer op hun rug liggen (ook overdag) waardoor de druk op de schedel veel eenzijdiger is geworden (op de achterkant of zijkant van het hoofd). Ook eenzijdig benaderen en positioneren van het kind (tijdens voeden, verschonen en in de box) heeft invloed op het ontstaan van een VKH (met of zonder schedelvervorming).

Moet ik dan gelijk naar de kinderfysiotherapeut als mijn kind een VKH heeft? Nee, veel voorkeurshoudingen kunnen worden opgelost met adviezen vanuit het consultatiebureau. Maar mocht de VKH desondanks blijven bestaan dan zal u doorverwezen worden naar de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut zal verschillende adviezen geven op het gebied van hantering, positionering, dagelijkse verzorging en omgeving. Daarnaast zult u ook specifieke oefeningen meekrijgen om een symmetrische ontwikkeling van uw kind te stimuleren.

Tegenwoordig beschikt de kinderfysiotherapeut ook over een goedkoop en gemakkelijk toepasbaar meetinstrument om de mate van scheefheid van de schedel van uw kind te meten.
Doormiddel van een thermoplastisch bandje rondom het hoofd kunnen berekeningen gedaan worden waarin de verandering van de vorm van het hoofd goed zichtbaar is.

Belangrijk om te weten: een schedelvervorming a.g.v. een VKH heeft geen invloed op het functioneren/ontwikkelen van de hersenen. De behandelingen zijn vooral gericht op de cosmetische aspecten. Hierbij dient men wel in het achterhoofd te houden wat bijv. de psychische consequenties zijn op latere leeftijd bij een asymmetrie in het aangezicht.

Kortom, kijkt uw kind voornamelijk naar 1 kant, is zijn of haar schedel  al dan niet vervormd en helpen de adviezen van het consultatiebureau niet genoeg. Schroom dan niet om contact op te nemen met de kinderfysiotherapeut.


Deze tekst is geschreven door Eva Groeneveld werkzaam als fysiotherapeut en kinderfysiotherapeut i.o. bij FitFirst beweegcentrum, zij specialiseert zich vanuit interesse in therapie bij kinderen.

dinsdag 4 december 2012

Ook last van pijnlijke triggerpoints?


OVER PIJN, SPIERKNOPEN EN DE ROL VAN TRIGGERPOINTS

 
Myofasciale  triggerpoints spelen vaak de hoofdrol bij nek en hoofdpijnklachten maar ook bij veel klachten waarvan je het eigenlijk niet verwacht zoals schouderpijn, duizeligheid, wazig zien,  tintelingen in handen of voeten en de lijst is nog veel langer. Als de pijn al jaren bestaat maar niemand weet wat er eigenlijk aan de hand is, dan is het heel goed mogelijk dat de pijn veroorzaakt wordt door deze triggerpoints.

 
Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoop, of eigenlijk is het een lokale kramptoestand  in de spier waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Op die plek kun je een bobbeltje of strengetje voelen. Als je daar op drukt voel je pijn op de plek zelf, maar kun je ook uitstralende pijn of tintelingen voelen in een ander deel van het lichaam. Dat komt door de “lijm” die alle onderdelen in het lichaam met elkaar verbind “de fascie”. Door de lokale  spierverkramping komt er spanning op de fascie te staan en zo kan een triggerpoint in de nekspier hoofdpijn veroorzaken en een triggerpoint in een rugspier stijfheid en pijn in de armen veroorzaken.

 
Kunnen triggerpoints gevonden en behandeld worden?

In 1983 brachten Jannett Travel en David Simons voor het eerst alle triggerpoints met hun specifieke pijn uitstralingsgebied in kaart en vervolgens is er een therapiemethode ontwikkeld met een effectieve massagetechniek (methode Clair Davies) die veel van deze vermoeiende klachten laat verdwijnen onder andere door enkele minuten zelfmassage per dag. Gediplomeerde triggerpoint coaches zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van triggerpoint problematiek waardoor zij deze deskundig kunnen behandelen. Een eerste behandeling duurt in de regel 60 minuten er moet dan veel gebeuren namelijk een vraaggesprek, onderzoek, behandeling en het aanleren van het zelf behandelen. De vervolgafspraken daarna duren 30 minuten.

 
Welk resultaat kan er verwacht worden?

Als de klacht nog niet chronisch is, ondervindt men vaak meteen verlichting. De meeste klachten verminderen in 3 tot 10 dagen, voor chronische klachten is een langere duur van behandelen nodig. Het uiteindelijk doel van de behandeling is tweeledig u kunt beter bewegen en functioneren zonder dat u  vermoeid raakt door de pijn en middels de zelfmassage technieken is men voortaan in staat zelf invloed uit te oefenen op de klachten.

 
Deze tekst is geschreven door Betty Polderman werkzaam als fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum, zij heeft zich vanuit interesse gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van triggerpoint problematiek.

 

 

woensdag 31 oktober 2012

GEZOND OUDER WORDEN EN BLIJVEN



 
In de huidige maatschappij gaat de vergrijzing een steeds grotere rol spelen. Het is  fijn dat we steeds ouder worden, alleen willen we allemaal graag fit en zonder al te veel lichamelijke beperkingen oud worden. Om fit en energiek te blijven is het belangrijk dat ouderen voldoende intensief blijven bewegen en dat wordt nogal eens vergeten.

Gedurende onze jonge jaren bestaat ruim de helft van ons lichaamsgewicht uit spieren, bij het vorderen van de jaren kan dit afnemen tot slechts een kwart van het totale lichaamsgewicht. Door een afname van de spiermassa wordt bewegen voelbaar minder makkelijk met het gevaar dat we op latere leeftijd minder gaan bewegen en de kracht en conditie nog sneller afnemen.

Veel mensen denken dat het verlies van spierkracht hoort bij het ouder worden en dat we daar niet veel aan kunnen doen. Dit is niet waar! Om sterker te worden moet er juist meer arbeid worden verricht door spieren, hart en longen. Juist ouderen en senioren kunnen veel gezondheidswinst behalen door regelmatig meer inspanning te leveren dan normaal voorkomt tijdens de dagelijkse bezigheden.

Fitness is daarvoor een uitermate geschikte sportactiviteit. Door het  trainen met gewichten, toestellen en diverse oefenmaterialen kan er op eenvoudige en leuke wijze getraind worden voor een energievol leven en zelfredzaamheid. Denk daarbij ook aan de positieve effecten op:

·         botsterkte

·         spierkracht

·         gewicht

·         hart/longfunctie

·         rug-en gewrichtsklachten

·         hart-en vaatziekten

·         bloeddruk en diabetes

Kortom inspannen mag en trainen met gewichten ook, je bent nooit te oud om aan fitness te doen! Vaak speelt het onbekende een rol, maar eenmaal de drempel over is men vaak positief verrast over wat ze nog kunnen en raken daardoor meer en meer gemotiveerd. Veel sportcentra bieden speciale programma’s en of lessen voor senioren en ouderen, de programma’s met kleine groepen en/of een vaste begeleider zijn zeer succesvol.

Deze tekst is geschreven door Sylvia Grundlehner inmiddels 50+ en ervaren instructrice bij FitFirst beweegcentrum. Haar bijzondere kracht is dat ze iedereen met de juiste aanpak vertrouwen kan geven in bewegen en gezondheid.

dinsdag 9 oktober 2012

Lage rugklachten bij fietsen

Een veel voorkomend probleem bij fietsers zijn lage rugklachten. Zo’n 70% van alle wielrenners/mountainbikers heeft regelmatig pijn in de onderrug tijdens het fietsen. De oorzaak van deze klachten is dat de lage rug tijdens het fietsen langdurig in een gebogen positie staat. Deze langdurige gebogen positie heeft tot gevolg dat de banden aan de achterzijde van de lage rug langdurig worden opgerekt, er spiervermoeidheid ontstaat in de rugstrekkers en de tussenwervelschijf minder doorbloeding krijgt. Deze factoren kunnen lage rugpijn opleveren tijdens het fietsen. 

Lage rugklachten kunnen worden beperkt  door de buiging in de lage rug tijdens het fietsen te verminderen. Dit kan worden bereikt door het juist afstellen van de fiets. Hierbij kan gekeken worden naar o.a. de stuurhoogte, zadelhoogte, de zadelstand en de zadel-stuur afstand.

Naast de fietsafstelling is het ook belangrijk om je eigen lichaam in kaart te brengen. Ben je bijvoorbeeld sterk genoeg in de rugspieren om de lange gebogen houding vol te houden? Ook dient daarbij te worden gekeken naar de gehele bewegingsketen. Stel dat je bijvoorbeeld je heup niet ver kan buigen (knie naar de borst) dan zal je tijdens het fietsen gaan compenseren door meer buiging in je lage rug te maken. Met andere woorden, hoe lenig ben jij in je lage rug en heup? En welke lenigheid vraag jij van jezelf met de huidige fietsafstelling?

In de visie van FitFirst is het belangrijk dat de eigenschappen van het lichaam overeenkomen met de fietsafstelling om zodoende blessures te voorkomen, dan wel te verminderen.
Bij lage rugklachten tijdens het fietsen heeft het bezoeken van een sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in dynamische fietspositie analyses een meerwaarde. De combinatie van een vraaggesprek, fysiotherapeutische testen en een fiets positieanalyse zal in veel gevallen de kern van het probleem opsporen en de benodigde handvatten geven om in de toekomst weer probleemvrij te kunnen fietsen en te blijven fietsen!

Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.

dinsdag 18 september 2012

Injectie of therapie bij schouderproblemen?


Naar schatting krijgt jaarlijks 31% van de Nederlandse bevolking last van schouderpijn.  In de standaard voor schouderklachten van het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt gesteld dat een afwijking in de subacromiale ruimte, ofwel de ruimte tussen de kop en de kom in de schouder, in 80% van de gevallen de oorzaak is van alle schouderklachten.

 
Deze klachten worden meestal veroorzaakt door inklemming van de rotatorcuffpezen, pezen van spieren die zorgen voor de schouderstabiliteit, in de subacromiale ruimte. Dit noemen we ook wel een subacromiaal impingement syndroom (SIS). Als gevolg daarvan kan er een peesontsteking of slijmbeursontsteking ontstaan die pijn veroorzaakt bij provocerende bewegingen, bijvoorbeeld het zijwaarts heffen van de arm.



 
Oorzakelijke factoren van subacromiale klachten zijn: provocerende houdingen, ongunstige repeterende werkgerelateerde of sportgerelateerde bewegingen, verkalking van de pees of een traumatische val op de schouder.

 
Voor het behandelen van SIS wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende fysiotherapeutische behandelvormen; zoals oefentherapie, houdings- en bewegingsinstructie, frictie, massage of manuele therapie/mobilisaties. In sommige gevallen kan ook shockwave therapie worden toegepast. Naast een paramedische benadering van de klacht kan ook gekozen worden voor medisch ingrijpen door middel van chirurgie of corticosteroïden injecties. Ook een combinatie van behandelvormen is een mogelijkheid.

 
Een van de meest gebruikte behandelmethoden is een corticosteroïden injectie. De behandeling met corticosteroïden injecties laat op de korte termijn positieve resultaten zien, echter op de lange termijn is er geen duidelijk voordeel met betrekking tot pijn, bewegingsuitslag en functionaliteit. Helaas heeft elke succesvolle therapie met geneesmiddelen een keerzijde. De prijs die men voor het geringe resultaat moet betalen, zijn een aantal serieuze bijwerkingen, waaronder het verzwakken van spier- en peesweefsel.

 
Oefentherapie gecombineerd met manuele technieken blijkt een positief effect te hebben op de klachten van patiënten met SIS. Op de lange termijn bereikt men hetzelfde resultaat wanneer behandeld wordt met corticosteroïden als wanneer men behandeld wordt zonder. Gezien de bijwerkingen van corticosteroïden injecties zou ik altijd adviseren om fysiotherapeutisch te behandelen. Mocht tussen 6 en 12 weken resultaat uitblijven en het echt niet anders kunnen kan men altijd nog kiezen voor een injectie of chirurgische interventie.

Deze tekst is geschreven door Koen Windhorst fysiotherapeut bij FitFirstbeweegcentrum.  Koen heeft zich op basis van de wetenschap verdiept in het onderwerp:  corticosteroïden injectie versus fysiotherapiebehandelingen bij subacromiaal inklemmingsyndroom voor zijn afstudeerscriptie.

donderdag 14 juni 2012

Cesartherapie: Optimaal bewegen is optimaal voelen!

Steeds weer pijn in uw rug na lang staan of zitten? Dit is een voorbeeld van een veelvoorkomend probleem,  dat ontstaat door onjuist gebruik van het lichaam. Een bezoek aan een oefentherapeut Cesar is vast niet het eerste waar u aan denkt, maar wellicht wel één van de  meest effectieve oplossingen. Een oefentherapeut Cesar is gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van klachten, die ontstaan door niet optimaal gebruik van  het lichaam.

De grondlegster van de methode Cesar ging uit van een ideaal houdings- en bewegingspatroon. Hieruit is vervolgens de gelijknamige oefentherapie ontstaan, een therapie die door middel van oefeningen en het aanleren van een optimale houding en beweging klachten kan verhelpen en verminderen.

Om te beoordelen of iemand een beweging optimaal uitvoert en te bepalen waar de problemen zitten, kent oefentherapie Cesar een zestal bewegingsprincipes. Deze zijn vrij eenvoudig en logisch: de beweging moet er als een vlot, soepel en ontspannen geheel uitzien, een zekere paraatheid of alertheid bezitten, efficiënt qua spieren en spierspanning worden uitgevoerd met behulp van  een aantal vaste punten en centraal worden ingezet, waarbij tempo en ritme van de beweging moet kloppen met de aard en het verloop van de beweging. Iemand die bijvoorbeeld tijdens het staan zijn houdingsspieren effectief gebruikt, zal minder snel rugklachten krijgen dan degene die in zijn rug hangt en niet paraat staat.

Efficiënt houdings- en bewegingsgedrag zorgt er niet alleen voor dat de klachten verminderen of voorkomen worden, maar het heeft nog veel meer voordelen. Hieronder een paar voorbeelden:

-          Je komt zelfverzekerder over
-          Je kunt makkelijker en dieper ademhalen
-          Je stem zal beter klinken
-          Je concentratie en mentale vermogen verbeteren
-          Kost minder energie waardoor indirect een beter humeur
-          Betere doorbloeding en stofwisseling
-          Het houdt de spieren en gewrichten gezond

Er komt steeds meer bewijs dat therapie, gericht op het oefenen van een betekenisvolle activiteit, het zogenaamde ‘functioneel’ oefenen, effectiever is dan therapie die alleen gericht is op het bestrijden van de pijn. Het optimaliseren van het houdings- en bewegingspatroon zorgt er dus voor dat je gezonder gaat bewegen, maar ook gezonder blijft!



Deze tekst is geschreven door Marenthe Mebius, Cesartherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Cesartherapie. Zij heeft zich voorgenomen het stoffig imago van de oefentherapie af te schudden en de therapie te updaten.

zondag 3 juni 2012

Wat is een Bikersknee?

Wielrennen en/of mountainbiken wordt als sport steeds populairder. Een gevolg daarvan is dat er steeds meer fietsblessures ontstaan. Binnen Nederland heeft het TNO onderzoek gedaan naar welke blessures veelvuldig voorkomen in de wielersport.

De meest voorkomende blessurelokalisatie is de knie. Deze knieklachten worden veelal veroorzaakt door het Patello-Femorale Dysfunctie Syndroom oftewel een verzamelnaam voor klachten rond de knieschijf. Bij dit probleem functioneert het gewricht van de knieschijf ten opzichte van het bovenbeen niet goed. Bij kleine onnauwkeurigheden wordt de knieschijf teveel naar binnen of naar buiten getrokken waardoor er wrijving achter de schijf ontstaat. Deze wrijving in combinatie met hoge trapfrequenties zal op ten duur leiden tot toenemende pijn oftewel tot een lokaal overbelasting probleem. Het druk geven op de pedalen gaat niet meer gaat zoals het zou moeten gaan.

Deze blessure bij fietsers wordt ook wel eens ‘bikersknee’ genoemd. Soms is er sprake van start en of napijn maar meest typerend zijn de snel toenemende klachten bij drukverhoging zoals tegen wind fietsen en klimmen. In het dagelijks kunnen deze klachten optreden als men lang in een zelfde houding heeft gezeten of met traplopen. Niet zelden wordt de pijn als gevolg van een ontstekingsreactie ook ‘s nachts gevoeld.

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het niet goed functioneren van de knieschijf. Zoals de anatomische vorming van de knieschijf, de afstelling van de schoenplaatjes/pedalen, onjuiste werking m. quadriceps (bovenbeenspier), het naar binnen kantelen van de voeten op het pedaal, het naar binnen draaien van de knieën, verkeerde alignement (knie niet boven enkel), overige onjuiste fietsafstellingen en een onjuiste trainingsintensiteit zijn een aantal van deze factoren.

Bij bovenbeschreven problemen heeft het bezoeken van een sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in dynamische fietspositie analyses een meerwaarde. De combinatie van een vraaggesprek, fysiotherapeutische testen en een fiets positieanalyse zal in veel gevallen de kern van het probleem opsporen en de benodigde handvatten geven om in de toekomst weer probleemvrij te kunnen fietsen.
Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.

dinsdag 22 mei 2012

Een gescheurde kruisband, hoe nu verder?

Knak! Hoort je in je knie tijdens het sporten terwijl je wegdraait. Een á twee uur later wordt de knie dik en voel je je wat onzeker/instabiel in je knie. Dit kan er mogelijk op duiden dat de voorste kruisband beschadigd of gescheurd is. Een (sport)fysiotherapeut kan middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek vast stellen of dit inderdaad het geval is. Aanvullend wordt er soms in het ziekenhuis een MRI gemaakt en soms een kijkoperatie gedaan om te kijken of de voorste kruisband inderdaad beschadigd of gescheurd is.

Bij een acuut letsel van de voorste kruisband start de behandeling met het verminderen van de pijn en zwelling in de knie. Daarnaast is het belangrijk op de aanwezige bewegingsbeperking tegen te gaan. Als de eerste zwelling en pijn zijn verdwenen en de functie van de knie is verbeterd kan er bepaald worden hoe nu het beste verder gegaan kan worden. Een gescheurde kruisband kan zonder of met operatie behandeld worden. Het hangt van meerdere factoren af of de knie zonder operatie behandeld wordt of met een operatie. Welke leeftijd iemand heeft, welke sport wordt er beoefend, op welk niveau wordt er gesport, zijn er andere beschadigingen in de knie, enz.

Indien er gekozen wordt om te revalideren zonder een operatie (conservatieve behandeling) bestaat de behandeling uit een trainingsprogramma welke zich met name richt op spierkracht en de ontwikkeling van het actieve stabilisatie van de knie.

Veelal wordt er gekozen voor een operatie. Bij een operatie wordt er een reconstructie van de voorste kruisband gemaakt, hierbij wordt de kruisband meestal vervangen door eigen peesweefsel. Dit wordt vaak gedaan door de patellapees (knieschijfpees) of een pees van de hamstrings. Na de voorste gescheurde kruisband operatie moet direct met de behandeling worden begonnen.

De behandelingsprotocollen die bij voorste kruisband revalidatie gebruikt worden zijn onderling erg verschillend. Vaak zijn deze gebaseerd op de visie van de orthopeed, de gebruikte chirurgische technieken en de aanwezigheid van ander letsel (zoals een bone bruise). In het algemeen zijn er twee typen revalidatieprotocollen. 1: Het behoudende protocol dat in het algemeen een tijdsbestek van 9-12 maanden kent en 2: Het versnelde protocol bestaat uit een tijdsbestek van ca. 6 maanden, voor zeer fitte patiënten.

De behandelprotocollen zijn ingedeeld in een aantal fasen. Iedere fase kent verschillende elementen waar rekening mee moet worden gehouden. Daarnaast worden de wensen van de patiënt en de fitheid van de patiënt meegenomen tijdens de revalidatie.
Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.

maandag 2 april 2012

Fietsen voor conditie zonder wielrenner te zijn

Waar denken we aan als we aan fietsen en conditie denken? Behalve dat de fiets (helaas steeds minder) gebruikt wordt voor de dorpse boodschappen, denken we bij fietsen als sport al snel aan wielrennen en mountainbiken. Niet te vergeten de kilometerslange ‘mooi weer’ tochten waarvoor de  tweewielers massaal uit de schuur gehaald worden. In deze laatste categorie wordt ‘de gewone fiets’ steeds  vaker vervangen door een elektrische fiets. Natuurlijk is hier allemaal niets mis mee, maar de mogelijkheden van ‘de gewone fiets’ als middel ter onderhoud van lijf en leden  komen in de huidige maatschappij steeds minder tot zijn recht.


Fietsen kan een van de beste manieren zijn om gezond en fit te blijven; het is niet moeilijk en relatief goedkoop. Als je een goede gezondheid hebt, kan 30 minuten fietsen per dag voldoende zijn om je  conditie te onderhouden. Fietsen is een beweging waarbij je bijna alle spieren van je lichaam gebruikt, namelijk voor het trappen, krachtzetten en balanceren.  Daarom is het ook zo effectief voor sterkere spieren, de bloedsomloop, balans en conditie. Zeker als je hiervoor nog niet veel hebt gefietst, kan fietsen op een matig intensief tempo de stofwisseling stimuleren.


Bewegen met als doel het verbeteren van de conditie en/of afvallen valt of staat met de juiste intensiteit waarop je beweegt. In het algemeen geldt: hoe groter de inspanning hoe meer effect. Herkenbaar  “mijn conditie is prima want ik kan op mijn gemak 65 km fietsen”. Stelling 2: “Door op een rustig tempo lange fietstochten te maken verbrandt ik heel veel vet en calorieën”. Hierdoor denken veel mensen dat, als ze een lang stuk kunnen fietsen, dit automatisch betekent dat ze een goede conditie hebben of dat ze tijdens een lange fietstocht veel calorieën verbruiken. Dit gaat echter niet altijd op. Wat belangrijk is om te weten, is dat ‘intensiteit’ niet hetzelfde is als ‘lang volhouden op een relatief laag tempo’. Lange fietstochten zijn prima voor een ontspannen en voldaan gevoel, maar dat wil niet per definitie zeggen dat de conditie goed is en de stofwisseling is versneld.

 
Voor diegene die meer willen halen uit hun ‘gewone fiets’ en willen bewegen in de buitenlucht is het leuk om te weten dat twee keer in de week 40 tot 60 minuten fietsen al voldoende kan zijn voor het opbouwen van conditie en het structureel versnellen van de stofwisseling. Het is dan wel belangrijk  om rustig fietsen  af te wisselen met (vaak) kortdurend intensiever fietsen, waarbij bewust gebruik gemaakt wordt van snelheid, heuvels, versnellingen en wind. Ook kan fietsen gecombineerd worden met andere oefeningen in de natuur voor bijvoorbeeld de beenspieren; variatie maakt het lichaam namelijk sterker. Je aansluiten bij een FietsFitness groep is het overwegen waard. Dit maakt fietsen aanstekelijk leuk en tegelijk gemakkelijker om vol te houden.

 FitFirst organiseert in voorjaar en zomer FietsFitness  groepsles, deelname is mogelijk met de eigen ‘gewone fiets’, klik hier voor meer informatie.

Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) eigenaar van FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor het gedachtegoed en implementeren van visie.

dinsdag 21 februari 2012

KINDERFITNESS 'EEN STERK VERHAAL'

Dat volwassenen fitness een gezonde bezigheid vinden staat als een paal boven water maar over fitness voor kinderen zijn we vaak een andere mening toegedaan.  Want hoe zit dat dan met de groeischijven, worden die niet te veel belast?  En fitness is voor kinderen is toch saai!
Over groeischijven, skelet en vetcellen,
Het is volkomen waar dat bij kinderen in de groei de schijven zwakker zijn, een blessure aan de groeischijf is dan ook vaker aan de hand dan aan pezen, banden of het gewricht.  Voor een probleem aan de groeischijven is een harde impact nodig zoals bij een ongeluk, stoten of vallen. Ook kunnen er problemen ontstaan door urenlange repeterende belasting. Van deze situaties is geen sprake bij kinderfitness. Sterker nog krachttraining op jonge leeftijd stimuleert een hogere botdichtheid en daarmee een goede ontwikkeling voor het skelet. Een kind met een sterk skelet kan hier tot op hoge leeftijd van profiteren. Dit is een uniek effect die met bijna geen andere spel of duursport in die mate verkregen kan worden.  Ook heeft krachttraining op de jeugdige stofwisseling een verbluffende uitwerking. Intensievere trainingsvormen beperken de aanleg van vetcellen tot een minimum precies in de leeftijd waar het aantal vetcellen ongeveer voor de rest van het leven wordt vastgelegd. De kans op overgewicht op latere leeftijd neemt daardoor af. Kortom doordachte en structurele weerstandstraining bezorgt kinderen letterlijk en figuurlijk een sterk fysiek fundament.
Over plezier en zelfvertrouwen,
De gezondheidsvoordelen zal de kinderen niet echt iets kunnen schelen,  voor kinderen moet sport in de 1e plaats leuk zijn.  Kinderen vinden het vooral een stoere sport waar ze graag aan beginnen,  zelfs kinderen die normaal moeilijk te motiveren zijn voor sport! Dit laatste komt waarschijnlijk voort  uit het niet competitieve karaker van de sport. Fitness is sporten op ongedwongen wijze zonder ‘de ‘druk om te hoeven presteren, dit werkt positief op het zelfvertrouwen van elk kind. Eenmaal positieve sportervaringen opgedaan in de jeugd vergroot de kans dat ze op latere leeftijd aan sport blijven doen aanzienlijk.  Geen andere sport is zo eenvoudig  als fitness, je hoeft geen motorische uitblinker te zijn om samen effectief en doeltreffend te kunnen trainen.  Bij een goed kinderfitness programma gaat het er in de regel anders aan toe dan bij volwassenen, bijvoorkeur  wordt er getraind in groepen met veel oefenvariaties  maar met dezelfde uitdagingen.
Over begeleiding,
Bij een gebrek aan toezicht, kennis en vaardigheden  is fitnessen voor  kinderen niet veilig. De X- Factor  van kinderfitness valt of staat met de wijze waarop het programma word vormgegeven. Het geven van fitness aan kinderen is  verre van eenvoudig , het is aan te raden om kinderen alleen bij sportcentra te laten aansluiten die ‘met visie’ werk hebben gemaakt van kinderfitness. In die  gevallen is er meestal  sprake van een trainer/begeleider met een speciale achtergrond  in dat vakgebied die is vrij gemaakt om een groep van 8 tot 12 kinderen ongestoord te kunnen begeleiden.  Informeer uitgebreid naar de aanpak en  laat u niet misleiden door speciale jeugd tarieven zonder dat er ook daadwerkelijk de uitdaging /moeite wordt aangegaan om fitness voor een lange tijd plezierig, interessant en zinvol voor de jeugd te houden.

Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) eigenaar van FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor het gedachtegoed en implementeren van visie.

woensdag 15 februari 2012

De achtergrond van Pilatus oefeningen


De Pilatus fitnessmethode is het gedachtegoed van Joseph Pilatus hij leefde aan het begin van de 20e eeuw. Volgens  de informatie op ‘wikipedia’ stelde hij zijn oefeningen samen voor een precieze balans in het lichaam met de bedoeling om revalidatieprogramma’s voor gewonde soldaten te verbeteren. De oefeningen zijn dusdanig effectief  gebleken dat ze nu 100 jaar later nog steeds populair zijn.

Pilates oefeningen brengen je  lichaam snel, verantwoord en doeltreffend in ‘vorm’. Het programma omvat stretch en spierversterkende oefeningen veelal uitgevoerd op een oefenmat. De oefeningen zorgen voor spierversteviging, een betere houding, souplesse en balans.
Het geheim en het succes van Pilates zit hem in de eenvoud en doeltreffendheid van de oefeningen. Een passieve levensstijl zorgt ervoor dat het aantal vezels die actief deelnemen aan een beweging verminderen. Met de precieze Pilates-methode leer je ze weer op de juiste manier te gebruiken.

Niet alleen de oppervlakkig gelegen spieren, maar ook de dieper gelegen spieren span je bewust aan. Met Pilates-oefeningen train je vooral de houdingsspieren. Hierdoor krijg je een mooie en rechte houding. Door de betere houding worden alle spieren in je lichaam actiever in het dagelijks leven. Pilatus is bewezen effectief op rug- en gewrichtsklachten en heeft een groot therapeutisch tevens preventief effect.

Pilatus is uitermate geschikt voor mensen die:
·         een mooi en getraind lijf willen,
·         rug- en nekklachten, schouder en –bekkenproblemen hebben,
·          jong en energiek willen blijven,
·         een zittend beroep hebben,
·         hun houding willen verbeteren

Pilatus oefeningen worden meestal gegeven in groepsverband waarin vloeiend bewegen, centraliteit, concentratie, controle, precisie, ademhaling centraal staan. De lessen zijn eenvoudig te volgen en verlopen veilig en rustig . De meeste Pilatus beoefenaars zijn vrouwen tussen de 20 en 65 jaar maar de methode is geschikt voor iedereen die graag zijn voordeel wil halen uit  deze beheerste manier van oefenen.


Deze tekst is geschreven door  Betty Polderman,  fysiotherapeute en pilatus instructrice bij FitFirst beweegcentrum met speciale intresse in het oefenen en behandelen van de wervelkolom. Zij geeft wekelijks op woensdag ochtend van 10.00 tot 11.00 les in Perfect Pilatus.