woensdag 31 oktober 2012

GEZOND OUDER WORDEN EN BLIJVEN 
In de huidige maatschappij gaat de vergrijzing een steeds grotere rol spelen. Het is  fijn dat we steeds ouder worden, alleen willen we allemaal graag fit en zonder al te veel lichamelijke beperkingen oud worden. Om fit en energiek te blijven is het belangrijk dat ouderen voldoende intensief blijven bewegen en dat wordt nogal eens vergeten.

Gedurende onze jonge jaren bestaat ruim de helft van ons lichaamsgewicht uit spieren, bij het vorderen van de jaren kan dit afnemen tot slechts een kwart van het totale lichaamsgewicht. Door een afname van de spiermassa wordt bewegen voelbaar minder makkelijk met het gevaar dat we op latere leeftijd minder gaan bewegen en de kracht en conditie nog sneller afnemen.

Veel mensen denken dat het verlies van spierkracht hoort bij het ouder worden en dat we daar niet veel aan kunnen doen. Dit is niet waar! Om sterker te worden moet er juist meer arbeid worden verricht door spieren, hart en longen. Juist ouderen en senioren kunnen veel gezondheidswinst behalen door regelmatig meer inspanning te leveren dan normaal voorkomt tijdens de dagelijkse bezigheden.

Fitness is daarvoor een uitermate geschikte sportactiviteit. Door het  trainen met gewichten, toestellen en diverse oefenmaterialen kan er op eenvoudige en leuke wijze getraind worden voor een energievol leven en zelfredzaamheid. Denk daarbij ook aan de positieve effecten op:

·         botsterkte

·         spierkracht

·         gewicht

·         hart/longfunctie

·         rug-en gewrichtsklachten

·         hart-en vaatziekten

·         bloeddruk en diabetes

Kortom inspannen mag en trainen met gewichten ook, je bent nooit te oud om aan fitness te doen! Vaak speelt het onbekende een rol, maar eenmaal de drempel over is men vaak positief verrast over wat ze nog kunnen en raken daardoor meer en meer gemotiveerd. Veel sportcentra bieden speciale programma’s en of lessen voor senioren en ouderen, de programma’s met kleine groepen en/of een vaste begeleider zijn zeer succesvol.

Deze tekst is geschreven door Sylvia Grundlehner inmiddels 50+ en ervaren instructrice bij FitFirst beweegcentrum. Haar bijzondere kracht is dat ze iedereen met de juiste aanpak vertrouwen kan geven in bewegen en gezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten