dinsdag 4 december 2012

Ook last van pijnlijke triggerpoints?


OVER PIJN, SPIERKNOPEN EN DE ROL VAN TRIGGERPOINTS

 
Myofasciale  triggerpoints spelen vaak de hoofdrol bij nek en hoofdpijnklachten maar ook bij veel klachten waarvan je het eigenlijk niet verwacht zoals schouderpijn, duizeligheid, wazig zien,  tintelingen in handen of voeten en de lijst is nog veel langer. Als de pijn al jaren bestaat maar niemand weet wat er eigenlijk aan de hand is, dan is het heel goed mogelijk dat de pijn veroorzaakt wordt door deze triggerpoints.

 
Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoop, of eigenlijk is het een lokale kramptoestand  in de spier waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Op die plek kun je een bobbeltje of strengetje voelen. Als je daar op drukt voel je pijn op de plek zelf, maar kun je ook uitstralende pijn of tintelingen voelen in een ander deel van het lichaam. Dat komt door de “lijm” die alle onderdelen in het lichaam met elkaar verbind “de fascie”. Door de lokale  spierverkramping komt er spanning op de fascie te staan en zo kan een triggerpoint in de nekspier hoofdpijn veroorzaken en een triggerpoint in een rugspier stijfheid en pijn in de armen veroorzaken.

 
Kunnen triggerpoints gevonden en behandeld worden?

In 1983 brachten Jannett Travel en David Simons voor het eerst alle triggerpoints met hun specifieke pijn uitstralingsgebied in kaart en vervolgens is er een therapiemethode ontwikkeld met een effectieve massagetechniek (methode Clair Davies) die veel van deze vermoeiende klachten laat verdwijnen onder andere door enkele minuten zelfmassage per dag. Gediplomeerde triggerpoint coaches zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van triggerpoint problematiek waardoor zij deze deskundig kunnen behandelen. Een eerste behandeling duurt in de regel 60 minuten er moet dan veel gebeuren namelijk een vraaggesprek, onderzoek, behandeling en het aanleren van het zelf behandelen. De vervolgafspraken daarna duren 30 minuten.

 
Welk resultaat kan er verwacht worden?

Als de klacht nog niet chronisch is, ondervindt men vaak meteen verlichting. De meeste klachten verminderen in 3 tot 10 dagen, voor chronische klachten is een langere duur van behandelen nodig. Het uiteindelijk doel van de behandeling is tweeledig u kunt beter bewegen en functioneren zonder dat u  vermoeid raakt door de pijn en middels de zelfmassage technieken is men voortaan in staat zelf invloed uit te oefenen op de klachten.

 
Deze tekst is geschreven door Betty Polderman werkzaam als fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum, zij heeft zich vanuit interesse gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van triggerpoint problematiek.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten