dinsdag 9 oktober 2012

Lage rugklachten bij fietsen

Een veel voorkomend probleem bij fietsers zijn lage rugklachten. Zo’n 70% van alle wielrenners/mountainbikers heeft regelmatig pijn in de onderrug tijdens het fietsen. De oorzaak van deze klachten is dat de lage rug tijdens het fietsen langdurig in een gebogen positie staat. Deze langdurige gebogen positie heeft tot gevolg dat de banden aan de achterzijde van de lage rug langdurig worden opgerekt, er spiervermoeidheid ontstaat in de rugstrekkers en de tussenwervelschijf minder doorbloeding krijgt. Deze factoren kunnen lage rugpijn opleveren tijdens het fietsen. 

Lage rugklachten kunnen worden beperkt  door de buiging in de lage rug tijdens het fietsen te verminderen. Dit kan worden bereikt door het juist afstellen van de fiets. Hierbij kan gekeken worden naar o.a. de stuurhoogte, zadelhoogte, de zadelstand en de zadel-stuur afstand.

Naast de fietsafstelling is het ook belangrijk om je eigen lichaam in kaart te brengen. Ben je bijvoorbeeld sterk genoeg in de rugspieren om de lange gebogen houding vol te houden? Ook dient daarbij te worden gekeken naar de gehele bewegingsketen. Stel dat je bijvoorbeeld je heup niet ver kan buigen (knie naar de borst) dan zal je tijdens het fietsen gaan compenseren door meer buiging in je lage rug te maken. Met andere woorden, hoe lenig ben jij in je lage rug en heup? En welke lenigheid vraag jij van jezelf met de huidige fietsafstelling?

In de visie van FitFirst is het belangrijk dat de eigenschappen van het lichaam overeenkomen met de fietsafstelling om zodoende blessures te voorkomen, dan wel te verminderen.
Bij lage rugklachten tijdens het fietsen heeft het bezoeken van een sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in dynamische fietspositie analyses een meerwaarde. De combinatie van een vraaggesprek, fysiotherapeutische testen en een fiets positieanalyse zal in veel gevallen de kern van het probleem opsporen en de benodigde handvatten geven om in de toekomst weer probleemvrij te kunnen fietsen en te blijven fietsen!

Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten