zondag 3 juni 2012

Wat is een Bikersknee?

Wielrennen en/of mountainbiken wordt als sport steeds populairder. Een gevolg daarvan is dat er steeds meer fietsblessures ontstaan. Binnen Nederland heeft het TNO onderzoek gedaan naar welke blessures veelvuldig voorkomen in de wielersport.

De meest voorkomende blessurelokalisatie is de knie. Deze knieklachten worden veelal veroorzaakt door het Patello-Femorale Dysfunctie Syndroom oftewel een verzamelnaam voor klachten rond de knieschijf. Bij dit probleem functioneert het gewricht van de knieschijf ten opzichte van het bovenbeen niet goed. Bij kleine onnauwkeurigheden wordt de knieschijf teveel naar binnen of naar buiten getrokken waardoor er wrijving achter de schijf ontstaat. Deze wrijving in combinatie met hoge trapfrequenties zal op ten duur leiden tot toenemende pijn oftewel tot een lokaal overbelasting probleem. Het druk geven op de pedalen gaat niet meer gaat zoals het zou moeten gaan.

Deze blessure bij fietsers wordt ook wel eens ‘bikersknee’ genoemd. Soms is er sprake van start en of napijn maar meest typerend zijn de snel toenemende klachten bij drukverhoging zoals tegen wind fietsen en klimmen. In het dagelijks kunnen deze klachten optreden als men lang in een zelfde houding heeft gezeten of met traplopen. Niet zelden wordt de pijn als gevolg van een ontstekingsreactie ook ‘s nachts gevoeld.

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het niet goed functioneren van de knieschijf. Zoals de anatomische vorming van de knieschijf, de afstelling van de schoenplaatjes/pedalen, onjuiste werking m. quadriceps (bovenbeenspier), het naar binnen kantelen van de voeten op het pedaal, het naar binnen draaien van de knieƫn, verkeerde alignement (knie niet boven enkel), overige onjuiste fietsafstellingen en een onjuiste trainingsintensiteit zijn een aantal van deze factoren.

Bij bovenbeschreven problemen heeft het bezoeken van een sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in dynamische fietspositie analyses een meerwaarde. De combinatie van een vraaggesprek, fysiotherapeutische testen en een fiets positieanalyse zal in veel gevallen de kern van het probleem opsporen en de benodigde handvatten geven om in de toekomst weer probleemvrij te kunnen fietsen.
Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten