dinsdag 22 mei 2012

Een gescheurde kruisband, hoe nu verder?

Knak! Hoort je in je knie tijdens het sporten terwijl je wegdraait. Een á twee uur later wordt de knie dik en voel je je wat onzeker/instabiel in je knie. Dit kan er mogelijk op duiden dat de voorste kruisband beschadigd of gescheurd is. Een (sport)fysiotherapeut kan middels een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek vast stellen of dit inderdaad het geval is. Aanvullend wordt er soms in het ziekenhuis een MRI gemaakt en soms een kijkoperatie gedaan om te kijken of de voorste kruisband inderdaad beschadigd of gescheurd is.

Bij een acuut letsel van de voorste kruisband start de behandeling met het verminderen van de pijn en zwelling in de knie. Daarnaast is het belangrijk op de aanwezige bewegingsbeperking tegen te gaan. Als de eerste zwelling en pijn zijn verdwenen en de functie van de knie is verbeterd kan er bepaald worden hoe nu het beste verder gegaan kan worden. Een gescheurde kruisband kan zonder of met operatie behandeld worden. Het hangt van meerdere factoren af of de knie zonder operatie behandeld wordt of met een operatie. Welke leeftijd iemand heeft, welke sport wordt er beoefend, op welk niveau wordt er gesport, zijn er andere beschadigingen in de knie, enz.

Indien er gekozen wordt om te revalideren zonder een operatie (conservatieve behandeling) bestaat de behandeling uit een trainingsprogramma welke zich met name richt op spierkracht en de ontwikkeling van het actieve stabilisatie van de knie.

Veelal wordt er gekozen voor een operatie. Bij een operatie wordt er een reconstructie van de voorste kruisband gemaakt, hierbij wordt de kruisband meestal vervangen door eigen peesweefsel. Dit wordt vaak gedaan door de patellapees (knieschijfpees) of een pees van de hamstrings. Na de voorste gescheurde kruisband operatie moet direct met de behandeling worden begonnen.

De behandelingsprotocollen die bij voorste kruisband revalidatie gebruikt worden zijn onderling erg verschillend. Vaak zijn deze gebaseerd op de visie van de orthopeed, de gebruikte chirurgische technieken en de aanwezigheid van ander letsel (zoals een bone bruise). In het algemeen zijn er twee typen revalidatieprotocollen. 1: Het behoudende protocol dat in het algemeen een tijdsbestek van 9-12 maanden kent en 2: Het versnelde protocol bestaat uit een tijdsbestek van ca. 6 maanden, voor zeer fitte patiënten.

De behandelprotocollen zijn ingedeeld in een aantal fasen. Iedere fase kent verschillende elementen waar rekening mee moet worden gehouden. Daarnaast worden de wensen van de patiënt en de fitheid van de patiënt meegenomen tijdens de revalidatie.
Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten