donderdag 14 juni 2012

Cesartherapie: Optimaal bewegen is optimaal voelen!

Steeds weer pijn in uw rug na lang staan of zitten? Dit is een voorbeeld van een veelvoorkomend probleem,  dat ontstaat door onjuist gebruik van het lichaam. Een bezoek aan een oefentherapeut Cesar is vast niet het eerste waar u aan denkt, maar wellicht wel één van de  meest effectieve oplossingen. Een oefentherapeut Cesar is gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van klachten, die ontstaan door niet optimaal gebruik van  het lichaam.

De grondlegster van de methode Cesar ging uit van een ideaal houdings- en bewegingspatroon. Hieruit is vervolgens de gelijknamige oefentherapie ontstaan, een therapie die door middel van oefeningen en het aanleren van een optimale houding en beweging klachten kan verhelpen en verminderen.

Om te beoordelen of iemand een beweging optimaal uitvoert en te bepalen waar de problemen zitten, kent oefentherapie Cesar een zestal bewegingsprincipes. Deze zijn vrij eenvoudig en logisch: de beweging moet er als een vlot, soepel en ontspannen geheel uitzien, een zekere paraatheid of alertheid bezitten, efficiënt qua spieren en spierspanning worden uitgevoerd met behulp van  een aantal vaste punten en centraal worden ingezet, waarbij tempo en ritme van de beweging moet kloppen met de aard en het verloop van de beweging. Iemand die bijvoorbeeld tijdens het staan zijn houdingsspieren effectief gebruikt, zal minder snel rugklachten krijgen dan degene die in zijn rug hangt en niet paraat staat.

Efficiënt houdings- en bewegingsgedrag zorgt er niet alleen voor dat de klachten verminderen of voorkomen worden, maar het heeft nog veel meer voordelen. Hieronder een paar voorbeelden:

-          Je komt zelfverzekerder over
-          Je kunt makkelijker en dieper ademhalen
-          Je stem zal beter klinken
-          Je concentratie en mentale vermogen verbeteren
-          Kost minder energie waardoor indirect een beter humeur
-          Betere doorbloeding en stofwisseling
-          Het houdt de spieren en gewrichten gezond

Er komt steeds meer bewijs dat therapie, gericht op het oefenen van een betekenisvolle activiteit, het zogenaamde ‘functioneel’ oefenen, effectiever is dan therapie die alleen gericht is op het bestrijden van de pijn. Het optimaliseren van het houdings- en bewegingspatroon zorgt er dus voor dat je gezonder gaat bewegen, maar ook gezonder blijft!Deze tekst is geschreven door Marenthe Mebius, Cesartherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Cesartherapie. Zij heeft zich voorgenomen het stoffig imago van de oefentherapie af te schudden en de therapie te updaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten