dinsdag 21 februari 2012

KINDERFITNESS 'EEN STERK VERHAAL'

Dat volwassenen fitness een gezonde bezigheid vinden staat als een paal boven water maar over fitness voor kinderen zijn we vaak een andere mening toegedaan.  Want hoe zit dat dan met de groeischijven, worden die niet te veel belast?  En fitness is voor kinderen is toch saai!
Over groeischijven, skelet en vetcellen,
Het is volkomen waar dat bij kinderen in de groei de schijven zwakker zijn, een blessure aan de groeischijf is dan ook vaker aan de hand dan aan pezen, banden of het gewricht.  Voor een probleem aan de groeischijven is een harde impact nodig zoals bij een ongeluk, stoten of vallen. Ook kunnen er problemen ontstaan door urenlange repeterende belasting. Van deze situaties is geen sprake bij kinderfitness. Sterker nog krachttraining op jonge leeftijd stimuleert een hogere botdichtheid en daarmee een goede ontwikkeling voor het skelet. Een kind met een sterk skelet kan hier tot op hoge leeftijd van profiteren. Dit is een uniek effect die met bijna geen andere spel of duursport in die mate verkregen kan worden.  Ook heeft krachttraining op de jeugdige stofwisseling een verbluffende uitwerking. Intensievere trainingsvormen beperken de aanleg van vetcellen tot een minimum precies in de leeftijd waar het aantal vetcellen ongeveer voor de rest van het leven wordt vastgelegd. De kans op overgewicht op latere leeftijd neemt daardoor af. Kortom doordachte en structurele weerstandstraining bezorgt kinderen letterlijk en figuurlijk een sterk fysiek fundament.
Over plezier en zelfvertrouwen,
De gezondheidsvoordelen zal de kinderen niet echt iets kunnen schelen,  voor kinderen moet sport in de 1e plaats leuk zijn.  Kinderen vinden het vooral een stoere sport waar ze graag aan beginnen,  zelfs kinderen die normaal moeilijk te motiveren zijn voor sport! Dit laatste komt waarschijnlijk voort  uit het niet competitieve karaker van de sport. Fitness is sporten op ongedwongen wijze zonder ‘de ‘druk om te hoeven presteren, dit werkt positief op het zelfvertrouwen van elk kind. Eenmaal positieve sportervaringen opgedaan in de jeugd vergroot de kans dat ze op latere leeftijd aan sport blijven doen aanzienlijk.  Geen andere sport is zo eenvoudig  als fitness, je hoeft geen motorische uitblinker te zijn om samen effectief en doeltreffend te kunnen trainen.  Bij een goed kinderfitness programma gaat het er in de regel anders aan toe dan bij volwassenen, bijvoorkeur  wordt er getraind in groepen met veel oefenvariaties  maar met dezelfde uitdagingen.
Over begeleiding,
Bij een gebrek aan toezicht, kennis en vaardigheden  is fitnessen voor  kinderen niet veilig. De X- Factor  van kinderfitness valt of staat met de wijze waarop het programma word vormgegeven. Het geven van fitness aan kinderen is  verre van eenvoudig , het is aan te raden om kinderen alleen bij sportcentra te laten aansluiten die ‘met visie’ werk hebben gemaakt van kinderfitness. In die  gevallen is er meestal  sprake van een trainer/begeleider met een speciale achtergrond  in dat vakgebied die is vrij gemaakt om een groep van 8 tot 12 kinderen ongestoord te kunnen begeleiden.  Informeer uitgebreid naar de aanpak en  laat u niet misleiden door speciale jeugd tarieven zonder dat er ook daadwerkelijk de uitdaging /moeite wordt aangegaan om fitness voor een lange tijd plezierig, interessant en zinvol voor de jeugd te houden.

Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) eigenaar van FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor het gedachtegoed en implementeren van visie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten