woensdag 15 februari 2012

De achtergrond van Pilatus oefeningen


De Pilatus fitnessmethode is het gedachtegoed van Joseph Pilatus hij leefde aan het begin van de 20e eeuw. Volgens  de informatie op ‘wikipedia’ stelde hij zijn oefeningen samen voor een precieze balans in het lichaam met de bedoeling om revalidatieprogramma’s voor gewonde soldaten te verbeteren. De oefeningen zijn dusdanig effectief  gebleken dat ze nu 100 jaar later nog steeds populair zijn.

Pilates oefeningen brengen je  lichaam snel, verantwoord en doeltreffend in ‘vorm’. Het programma omvat stretch en spierversterkende oefeningen veelal uitgevoerd op een oefenmat. De oefeningen zorgen voor spierversteviging, een betere houding, souplesse en balans.
Het geheim en het succes van Pilates zit hem in de eenvoud en doeltreffendheid van de oefeningen. Een passieve levensstijl zorgt ervoor dat het aantal vezels die actief deelnemen aan een beweging verminderen. Met de precieze Pilates-methode leer je ze weer op de juiste manier te gebruiken.

Niet alleen de oppervlakkig gelegen spieren, maar ook de dieper gelegen spieren span je bewust aan. Met Pilates-oefeningen train je vooral de houdingsspieren. Hierdoor krijg je een mooie en rechte houding. Door de betere houding worden alle spieren in je lichaam actiever in het dagelijks leven. Pilatus is bewezen effectief op rug- en gewrichtsklachten en heeft een groot therapeutisch tevens preventief effect.

Pilatus is uitermate geschikt voor mensen die:
·         een mooi en getraind lijf willen,
·         rug- en nekklachten, schouder en –bekkenproblemen hebben,
·          jong en energiek willen blijven,
·         een zittend beroep hebben,
·         hun houding willen verbeteren

Pilatus oefeningen worden meestal gegeven in groepsverband waarin vloeiend bewegen, centraliteit, concentratie, controle, precisie, ademhaling centraal staan. De lessen zijn eenvoudig te volgen en verlopen veilig en rustig . De meeste Pilatus beoefenaars zijn vrouwen tussen de 20 en 65 jaar maar de methode is geschikt voor iedereen die graag zijn voordeel wil halen uit  deze beheerste manier van oefenen.


Deze tekst is geschreven door  Betty Polderman,  fysiotherapeute en pilatus instructrice bij FitFirst beweegcentrum met speciale intresse in het oefenen en behandelen van de wervelkolom. Zij geeft wekelijks op woensdag ochtend van 10.00 tot 11.00 les in Perfect Pilatus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten