donderdag 10 november 2011

Tennisarm is te verhelpen met schokgolven!

Wanneer je  pijn aan de buitenzijde van de elleboog voelt, kan het heel goed zijn dat je  te maken hebt  met een tennisarm.  Soms zijn er ook pijnlijke uitstralingen via de onderarm naar pols en hand.  Heel  typisch is de verergering van de pijn als je iets bovenhands oppakt en dus de onderarmspieren gebruikt  in enkele gevallen is het zelfs onmogelijk geworden om kracht te zetten.
In de medische encyclopedie wordt het met een moeilijk woord epicondylitis lateralis genoemd.  Het gaat om pijn van het peesweefsel daar waar de pees aanhecht op het elleboogbot. Het komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor en met name in de leeftijdscategorieën  40 tot 55 jaar. Dit is de leeftijd waar de pezen onderhevig zijn aan verandering ze worden wat droger en minder flexibel en daardoor  ook ongemerkt kwetsbaarder.

Een tenniselleboog lijkt vaak plotseling aan het licht te komen  als men iets ongebruikelijks  heeft gedaan maar vaak is er al langere tijd een veranderde peesstructuur aanwezig zonder dat dit aanleiding tot klachten heeft gegeven.  Eigenlijk ontstaat het  probleem sluipend door een continu lichte aanspanning van de onderarmspieren(polstrekkers) in huishouden, werk of sport als het peesweefsel   daar niet sterk genoeg voor blijkt te zijn.

Lokaal op minuscuul niveau ontstaat er “schade” daar waar de pees continu aan het bot trekt, het lichaam probeert dit zo goed mogelijk te herstellen maar dit kost tijd , als die tijd te kort is wordt het gerepareerd met  stug en hard bindweefsel  wat ten koste gaat van de kwaliteit van de pees  en zo wordt deze steeds kwetsbaarder.  Een ander gegeven is dat wanneer de elleboog eenmaal pijnlijk is  deze wordt ontzien. Het probleem is juist ontstaan door een verzwakte pees, rust en inactiviteit zullen de pees nog meer doen verzwakken met als gevolg dat het probleem veelal langduriger wordt. Tussentijds wordt men niet blij van de pijn en is er geen merkbaar herstel , de cirkel is rond!

Tot op heden zijn de effecten van rust, fysiotherapie, oefeningen,injecties zeer wisselend gebleken, maar dankzij de werking van ShockWave- therapie lijkt de fysiotherapeut steeds meer te kunnen betekenen voor deze hardnekkige klacht. Door middel van een applicator wordt er onder hoge druk trilling naar het pijnlijke en verharde peesweefsel gestuurd. De lokale stofwisseling en circulatie worden weer aangesproken en krijgen een kans  zich te normaliseren  en dat is een voorwaarde voor het herwinnen van een kwalitatief goede peesstructuur.  Als er dan ook gelijktijdig  wordt geoefend met een speciaal programma zal de pees steeds gezonder en krachtiger worden.  In de regel wordt er na binnen 5 behandelingen veel winst geboekt met minder pijn en beter functioneren tot gevolg. Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en gespeciliseerd in het geven van ShockWave therapie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten