dinsdag 30 augustus 2011

De fitness cultuur en de visie van FitFirst

De maatschappij  word steeds ongezonder, het is dus niet gek dat er veel vraag en aandacht  is voor ‘gezond’ worden.  Maar wees gewaarschuwd! Je bent namelijk niet de eerste die  vol enthousiasme een pittig geprijsd jaar- abonnement afsluit in een fancy sportcentrum, met het idee om wel 3x in de week  te gaan sporten  en vervolgens al na enkele maanden afhaakt wegens gebrek aan motivatie.

Fitness is dan wel geëxplodeerd tot een van de meest beoefende sporten, de cijfers van de uitvalspercentages zijn alles behalve fraai.  40% stopt namelijk al binnen 3 maanden. Dit fenomeen heeft alles te maken met verkeerde verwachtingen,  mensen  staan er niet  bij stil dat de effecten die zij nastreven niet zo snel zichtbaar zijn als dat zij hadden gedacht.  In de praktijk moet  er  een paar maanden, hard, frequent en goed getraind  worden voor  een geslaagd resultaat.  Dit punt is vaak onderbelicht  in de verkoopstrategie die sportcentra hanteren.

Het lijkt gemakkelijk maar fitness is alles behalve simpel.  De kunst is om een zo groot mogelijk rendement uit je oefeningen halen en daar is een niet te onderschatten kennis voor nodig. Kennis om precies het goede trainingsniveau vast te stellen,kennis over oefenstof, kennis over valkuilen en kennis over het uitvoeren van houdingen tijdens het trainen. Als je een oefening doet in een verkeerde houding is deze meestal direct nutteloos, en dus verloren tijd.  Als je een doelstelling nastreeft die niet reëel is kun je wachten op motivatie problemen. Gebruik je oefenstof die niet bij je past, dan liggen er blessures op de loer. Conclusie er moet dus heel veel kloppen voor uiteindelijk resultaat. Met al deze wetenschap denkt  FitFirst actief na hoe fitness eerlijk en effectief aan te kunnen bieden en dat te vertalen in een specifieke werkwijze.

Onze visie over wat er nodig is om het juiste trainingsniveau vast te stellen, onze visie over  hoe bewegingen geïnstrueerd en uitgevoerd moeten worden en onze visie over hoe je sporters  gefundeerd voorlichting geeft bepaald welke mensen hier werken. Wij hebben bewust gekozen om te investeren in kwaliteit van het personeel om de kans op het behalen van succes van de sporter te vergroten, en vroegtijdig uitval te verminderen.

Studie over effectieve oefenstof heeft geleid tot de inrichting van de sportzaal. Zo vinden wij dat circuittraining 1 van de beste en meest toegankelijke methodes is voor algehele gezondheid en kracht. Wij hebben dan ook apparatuur speciaal voor circuittraining geplaatst.  Ook is bewezen dat functioneel trainen, zoals het ook vroeger was,  met bijvoorbeeld eigen lichaamsgewicht, dumbells, stangen  en medicijn ballen vele malen effectiever is dan altijd trainen op high tech machines daarom is er bij ons veel vrije oefenruimte en veel los oefenmateriaal beschikbaar. Wel vinden we dat enkele basis machines nuttig zijn voor de onervaren of geblesseerde sporters en ook die hebben wij in ons assortiment. De oefenzaal van FitFirst is dusdanig ingericht om trainen op elk niveau zo effectief mogelijk aan te kunnen bieden, maar minstens zo belangrijk is dat er voldoende mogelijkheden en ruimte is voor gevarieerde en  uitdagende oefeningen, zo wordt trainen nooit saai.

Over saai gesproken speciale aandacht voor het creëren van een aantrekkelijke omgeving is in onze opinie noodzaak. Belangrijk pluspunt vinden wij een setting die zowel voor de instructeurs  als de sporter overzichtelijk is met  een systeem  waarbij de sporter steeds weer wordt verwacht.  Als relatief kleinschalig centrum sturen wij bewust op een groot‘wij’ gevoel, om het effect van de band tussen sporter en mensen in sportomgeving zo krachtig en aantrekkelijk  mogelijk te maken.

In onze visie staat de wil om sporters een positieve fitnesservaring op te laten doen en hem of haar  voor de valkuilen van de hypermoderne fitness ‘cultuur’ te behoeden centraal. De binding met onze leden zit hem dan ook in onze werkwijze en niet in een pittig geprijsd  jaarabonnement. 

Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) eigenaar van FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor het gedachtegoed en implementeren van deze  visie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten