dinsdag 26 september 2017

Zeurend gevoel in de nek, schouders of bovenrug! En niets helpt…?

Zeurend gevoel op de boven rug, tussen de schouderbladen? Pijn op de borst of rondom de schouders? Gevoel dat de nek en rug vast zitten? Al van alles geprobeerd om het weg te laten gaan, maar het blijft terug komen? Geen zorgen, er is iets aan te doen.
Hoogstwaarschijnlijk komen deze klachten voort uit een voorovergebogen stand van de boven rug. Als uw rug in uw dagelijks leven veel gebogen is, dan gaan de spieren en gewrichten zich daarop aanpassen. De rugspieren verslappen en spieren op de borst verkorten. Door de inactieve houding wordt de rug ook inactief, vandaar dat uw het gevoel heeft “vast te zitten”.  De werveltjes sluiten niet meer mooi op elkaar aan, waardoor uw mobiliteit verminderd. Dat geldt ook voor de ribben en schouders.

U kunt hiervoor de rug laten “kraken” bij een manueel therapeut of de spieren laten masseren bij de fysiotherapeut. Dit geeft zeker verlichting, maar de klachten zullen waarschijnlijk weer terugkomen. Dit komt omdat u in uw dagelijks leven de rug waarschijnlijk weer gebogen en inactief zal gebruiken. Dan is de rug zo weer geblokkeerd. Als dat het geval is, kan oefentherapie Cesar wat voor u betekenen. U leert,  door het aanpakken van drie aspecten, om de rug recht te gebruiken.

Bij de oefentherapeut Cesar krijgt u oefeningen om de mobiliteit van de gewrichten weer terug te krijgen. Zo passen de gewrichten en werveltjes weer goed op elkaar en heeft de rug de “vrijheid” om te bewegen. Daarnaast zult u aan uw eigen houding moeten werken, zodat de “vrijheid” blijft. Dit doet u door aan te leren wat een optimale houding is, zoals bijvoorbeeld bij het zitten, staan of bukken. Maar ook zeker gericht op uw eigen dagelijkse bezigheden. Als u bijvoorbeeld veel moet stofzuigen of langdurig in één dezelfde houding werken, dan worden die bewegingen ook geoefend.

Naast de oefeningen voor mobiliteit en het aanleren van houdingen en bewegingen, is het meestal ook verstandig om de bovenrugspieren te versterken. Deze zijn gemaakt om uw rug recht te houden en als zij daar niet sterk genoeg voor zijn, moeten deze getraind worden.

De inactiviteit en gebogen houding worden door de drie bovenstaande aspecten aangepakt, waardoor u in het dagelijks leven rechter op beweegt. Hierdoor zullen de gewrichten en spieren optimaal gebruikt worden, waardoor de zeurende pijntjes en het gevoel vast te zitten veel minder of niet meer terug komen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten