zaterdag 16 juli 2011

Nieuw: hielpijn is te verhelpen met schokgolven!

Wanneer u zichzelf herkend in de titel kan het heel goed zijn dat u te maken heeft met een hielspoor. De pijn in de hiel begint langzaam, maar men gaat er pas wat aan doen als het letterlijk en figuurlijk niet meer is om uit te staan.

In de medische encyclopedie wordt het ‘Fásciïtis Plantaris genoemd maar in de volksmond beter bekend als ‘hielspoor’.  Onder de voet zit een peesplaat die met vezels aangrijpt op het hielbot, precies daar waar de peesvezels over gaan in de hak (verbinding) kan een irritatie gaan zitten als de peesplaat onder de voet voortdurend wordt uitgerekt en dus  aan het hielbot trekt.  De verbindingsvezels zullen daardoor steeds harder en pijnlijker worden. Blijft de rek aanhouden dan is er een kans dat de verbinding gaat verkalken. Het resultaat extra botvorming daar waar je precies met je gewicht op staat en het dus juist liever niet wilt hebben. Een eventuele irritatie aan deze peesplaat is goed in kaart te brengen met echografie.

                   Normaal echobeeld                           Echobeeld met een verdikte peesplaat
 
 
Tot voor kort was er nog geen optimale behandeling voor hielspoor. De maatregelen met betrekking tot rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, zooltjes en injecties zijn niet altijd succesvol gebleken.  Hielspoor is een peesprobleem  en zo zijn er nog een heel aantal ongemakken denk bijvoorbeeld maar aan een schouderpeesontsteking  of een tennisarm die ook moeilijk te behandelen zijn.  Daarom is men op zoek gegaan naar een nieuwe behandelmogelijkheid die wel effectief kan zijn bij deze moeilijk te genezen lokale peesproblematiek.

Met deze gedachte is ShockWave -therapie ontwikkeld, met behulp van een hoge druk compressor – worden er, -via een applicator, in hoog tempo schokgolven naar het pijnlijke weefsel gestuurd met de bedoeling verhard en pijnlijk weefsel te ‘vergruizen’ en de lokale stofwisseling en circulatie weer te normaliseren. De afgelopen jaren is gebleken dat ShockWave - therapie een veelbelovende behandelmethode is geworden met vaak een uitstekend resultaat na 4 tot 5 behandelingen ook bij hielspoor.

In de praktijk wordt gezien dat ShockWave- therapie in normale omstandigheden de ergste pijn in de hiel weet te doorbreken en dat is fijn.  Vanaf dat moment is het van belang om met behulp van een therapeut na te gaan hoe de hielspoor heeft kunnen ontstaan en hoe deze in de toekomst te voorkomen.  Want het beste resultaat haal je niet met ShockWave alleen, maar bijvoorbeeld uit een combinatie van ShockWave- therapie met  oefeningen om het looppatroon te verbeteren of corrigerende zooltjes.  Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute)  werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en o.a  gespecialiseerd in de behandeling van voetklachten met schokgolven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten