woensdag 28 december 2011

SPORTCENTRA KEUZE ZAT! MAAR WAT MAAKT FITFIRST SPECIAAL?

Ons beweegcentrum is gestart in 2009 naast een praktijk voor fysiotherapie. De uitkomsten van het tevredenheidsonderzoek met 77 respondenten geven  3 jaar later een unieke kijk in onze fitnessafdeling. Dit artikel voert u langs de karakteristieken van FitFirst en is daarmee een interessant vervolg  op een eerder verschenen artikel over  ‘De fitness cultuur en de visie van FitFirst’.

Totaal gezondheidcentrum
Onze leden blijken het erg op prijs te stellen dat FitFirst naast fitness ook verschillende medische disciplines aanbiedt waaronder fysiotherapie en dieetethiek. Van de respondenten geeft 57%  een medische reden aan om bij FitFirst te gaan fitnessen. Daarnaast geeft 27% aan gericht te sporten voor gewichtsafname.  Dit geeft aan dat FitFirst de meeste mensen aantrekt  op medische klachten. Een percentage van 21% geeft  aan te sporten voor ontspanning.

Begeleiding en Gezelligheid
Opvallend is dat veel leden aangegeven dat zij minimaal een goede begeleiding minimaal verwachten van een sportschool, maar blijkbaar is de begeleiding bij FitFirst in zodanig goed en persoonlijk dat het boven de verwachting van de leden uitstijgt. De respondenten is gevraagd een score te geven  (schaal van 0-5) over de ervaren deskundigheid van de sportinstructeurs. 61% geeft een maximale score van 5 en nog eens 34% een score van 4. Tevens komt er  duidelijk terug in de resultaten dat sfeer en gezelligheid bij FitFirst als een meerwaarde wordt beschouwd. In percentages geeft 59% de persoonlijke begeleiding, 40% kennis/ervaring en  42% de sfeer  aan als reden voor hun keuze voor FitFirst. (het totaal van de percentages is hoger dan 100% omdat men meerdere selectievakjes kon selecteren).
Deze resultaten zijn uniek, omdat een sportschool in het algemeen zelden wordt geassocieerd met gezelligheid en gekwalificeerd personeel met de juiste aandacht voor de klant schaars is. FitFirst blinkt hier dus juist erg in uit. Respondenten onderstrepen dat met de volgende kernwoorden: goede begeleiding, fijne sfeer,gezellig,gemoedelijk,kleinschalig, persoonlijk, klant staat centraal, interesse in de mens.

Leeftijd en geslacht
Betreft geslacht blijkt de fitnessafdeling  van FitFirst een groter percentage vrouwen aan te spreken dan mannen, grofweg is de verdeling 3:1. Qua leeftijd is  63% van de leden  boven de 40 jaar en 37% onder de 40 jaar.  Deze cijfers  kunnen verbanden hebben met  ‘het totaal concept’ van FitFirst , waarbij men veelal sport met op de achtergrond de medische faciliteiten. Bekend is dat mannen  over het algemeen minder bereid zijn om hulp te zoeken bij leefstijlveranderingen of preventie van klachten. Ook worden medische randfaciliteiten meer noodzakelijker na het 40e levensjaar.

Tevredenheid
Uit een analyse van de lidmaatschapsduur blijkt dat maar liefst 70% al meer dan een half jaar actief lid is van FitFirst waarvan 43% actieve leden zelfs al langer dan een jaar. Dat is een knappe prestatie voor een centrum die werkt zonder een langdurig bindend abonnementsysteem. De wensen en behoeften van de leden worden blijkbaar  ruimschoots beantwoordt in de vorm van  service en kwaliteit. Leden waarderen FitFirst met een gemiddeld eindcijfer van 8,3 wat betekent dat zij erg tevreden zijn.  Een hoog percentage, 61% van de ondervraagden, is lid geworden door mond op mond reclame. Alleen tevreden klanten sporen daadwerkelijk mensen om zich heen aan om ook lid te worden. Leden van FitFirst ervaren een duidelijke plus  in de begeleiding, de sfeer en de persoonlijke aandacht en daarmee speelt FitFirst meteen goed in op de vraag vanuit de markt.

Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) eigenaar van FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor het gedachtegoed en implementeren van visie.   

donderdag 10 november 2011

Tennisarm is te verhelpen met schokgolven!

Wanneer je  pijn aan de buitenzijde van de elleboog voelt, kan het heel goed zijn dat je  te maken hebt  met een tennisarm.  Soms zijn er ook pijnlijke uitstralingen via de onderarm naar pols en hand.  Heel  typisch is de verergering van de pijn als je iets bovenhands oppakt en dus de onderarmspieren gebruikt  in enkele gevallen is het zelfs onmogelijk geworden om kracht te zetten.
In de medische encyclopedie wordt het met een moeilijk woord epicondylitis lateralis genoemd.  Het gaat om pijn van het peesweefsel daar waar de pees aanhecht op het elleboogbot. Het komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor en met name in de leeftijdscategorieën  40 tot 55 jaar. Dit is de leeftijd waar de pezen onderhevig zijn aan verandering ze worden wat droger en minder flexibel en daardoor  ook ongemerkt kwetsbaarder.

Een tenniselleboog lijkt vaak plotseling aan het licht te komen  als men iets ongebruikelijks  heeft gedaan maar vaak is er al langere tijd een veranderde peesstructuur aanwezig zonder dat dit aanleiding tot klachten heeft gegeven.  Eigenlijk ontstaat het  probleem sluipend door een continu lichte aanspanning van de onderarmspieren(polstrekkers) in huishouden, werk of sport als het peesweefsel   daar niet sterk genoeg voor blijkt te zijn.

Lokaal op minuscuul niveau ontstaat er “schade” daar waar de pees continu aan het bot trekt, het lichaam probeert dit zo goed mogelijk te herstellen maar dit kost tijd , als die tijd te kort is wordt het gerepareerd met  stug en hard bindweefsel  wat ten koste gaat van de kwaliteit van de pees  en zo wordt deze steeds kwetsbaarder.  Een ander gegeven is dat wanneer de elleboog eenmaal pijnlijk is  deze wordt ontzien. Het probleem is juist ontstaan door een verzwakte pees, rust en inactiviteit zullen de pees nog meer doen verzwakken met als gevolg dat het probleem veelal langduriger wordt. Tussentijds wordt men niet blij van de pijn en is er geen merkbaar herstel , de cirkel is rond!

Tot op heden zijn de effecten van rust, fysiotherapie, oefeningen,injecties zeer wisselend gebleken, maar dankzij de werking van ShockWave- therapie lijkt de fysiotherapeut steeds meer te kunnen betekenen voor deze hardnekkige klacht. Door middel van een applicator wordt er onder hoge druk trilling naar het pijnlijke en verharde peesweefsel gestuurd. De lokale stofwisseling en circulatie worden weer aangesproken en krijgen een kans  zich te normaliseren  en dat is een voorwaarde voor het herwinnen van een kwalitatief goede peesstructuur.  Als er dan ook gelijktijdig  wordt geoefend met een speciaal programma zal de pees steeds gezonder en krachtiger worden.  In de regel wordt er na binnen 5 behandelingen veel winst geboekt met minder pijn en beter functioneren tot gevolg. 



Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en gespeciliseerd in het geven van ShockWave therapie.

dinsdag 30 augustus 2011

De fitness cultuur en de visie van FitFirst

De maatschappij  word steeds ongezonder, het is dus niet gek dat er veel vraag en aandacht  is voor ‘gezond’ worden.  Maar wees gewaarschuwd! Je bent namelijk niet de eerste die  vol enthousiasme een pittig geprijsd jaar- abonnement afsluit in een fancy sportcentrum, met het idee om wel 3x in de week  te gaan sporten  en vervolgens al na enkele maanden afhaakt wegens gebrek aan motivatie.

Fitness is dan wel geëxplodeerd tot een van de meest beoefende sporten, de cijfers van de uitvalspercentages zijn alles behalve fraai.  40% stopt namelijk al binnen 3 maanden. Dit fenomeen heeft alles te maken met verkeerde verwachtingen,  mensen  staan er niet  bij stil dat de effecten die zij nastreven niet zo snel zichtbaar zijn als dat zij hadden gedacht.  In de praktijk moet  er  een paar maanden, hard, frequent en goed getraind  worden voor  een geslaagd resultaat.  Dit punt is vaak onderbelicht  in de verkoopstrategie die sportcentra hanteren.

Het lijkt gemakkelijk maar fitness is alles behalve simpel.  De kunst is om een zo groot mogelijk rendement uit je oefeningen halen en daar is een niet te onderschatten kennis voor nodig. Kennis om precies het goede trainingsniveau vast te stellen,kennis over oefenstof, kennis over valkuilen en kennis over het uitvoeren van houdingen tijdens het trainen. Als je een oefening doet in een verkeerde houding is deze meestal direct nutteloos, en dus verloren tijd.  Als je een doelstelling nastreeft die niet reëel is kun je wachten op motivatie problemen. Gebruik je oefenstof die niet bij je past, dan liggen er blessures op de loer. Conclusie er moet dus heel veel kloppen voor uiteindelijk resultaat. Met al deze wetenschap denkt  FitFirst actief na hoe fitness eerlijk en effectief aan te kunnen bieden en dat te vertalen in een specifieke werkwijze.

Onze visie over wat er nodig is om het juiste trainingsniveau vast te stellen, onze visie over  hoe bewegingen geïnstrueerd en uitgevoerd moeten worden en onze visie over hoe je sporters  gefundeerd voorlichting geeft bepaald welke mensen hier werken. Wij hebben bewust gekozen om te investeren in kwaliteit van het personeel om de kans op het behalen van succes van de sporter te vergroten, en vroegtijdig uitval te verminderen.

Studie over effectieve oefenstof heeft geleid tot de inrichting van de sportzaal. Zo vinden wij dat circuittraining 1 van de beste en meest toegankelijke methodes is voor algehele gezondheid en kracht. Wij hebben dan ook apparatuur speciaal voor circuittraining geplaatst.  Ook is bewezen dat functioneel trainen, zoals het ook vroeger was,  met bijvoorbeeld eigen lichaamsgewicht, dumbells, stangen  en medicijn ballen vele malen effectiever is dan altijd trainen op high tech machines daarom is er bij ons veel vrije oefenruimte en veel los oefenmateriaal beschikbaar. Wel vinden we dat enkele basis machines nuttig zijn voor de onervaren of geblesseerde sporters en ook die hebben wij in ons assortiment. De oefenzaal van FitFirst is dusdanig ingericht om trainen op elk niveau zo effectief mogelijk aan te kunnen bieden, maar minstens zo belangrijk is dat er voldoende mogelijkheden en ruimte is voor gevarieerde en  uitdagende oefeningen, zo wordt trainen nooit saai.

Over saai gesproken speciale aandacht voor het creëren van een aantrekkelijke omgeving is in onze opinie noodzaak. Belangrijk pluspunt vinden wij een setting die zowel voor de instructeurs  als de sporter overzichtelijk is met  een systeem  waarbij de sporter steeds weer wordt verwacht.  Als relatief kleinschalig centrum sturen wij bewust op een groot‘wij’ gevoel, om het effect van de band tussen sporter en mensen in sportomgeving zo krachtig en aantrekkelijk  mogelijk te maken.

In onze visie staat de wil om sporters een positieve fitnesservaring op te laten doen en hem of haar  voor de valkuilen van de hypermoderne fitness ‘cultuur’ te behoeden centraal. De binding met onze leden zit hem dan ook in onze werkwijze en niet in een pittig geprijsd  jaarabonnement. 

Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute) eigenaar van FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor het gedachtegoed en implementeren van deze  visie.

vrijdag 29 juli 2011

Kunstgras vs Natuurgras: Hoe zit dat met blessures?

Voetbal is een populaire sport die wereldwijd beoefend wordt, maar helaas ook een hoog blessure risico kent. Steeds meer voetbalverenigingen gaan over op het spelen op kunstgrasvelden. Sinds de introductie van kunstgras zijn er veel discussies over een mogelijke toename van bepaalde voetbalblessures. Is dit nu ook zo?

De voordelen van kunstgras ten opzichte van natuurgras is dat er op kunstgras altijd kan worden gevoetbald. Men is niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Het ‘gras’ is altijd even hard. De omstandigheden van de ondergrond zijn hierdoor bij iedere wedstrijd en training hetzelfde.

In eerste instantie dacht men dat een andere spelstijl op kunstgras mogelijk tot meer blessures leidt. Daarom heeft men verschillende wedstrijden geanalyseerd om te kijken of er inderdaad een verschil is qua spelstijl op kunstgras in vergelijking met natuurgras. Zo heeft de FIFA alle thuiswedstrijden van SC Heracles (kunstgras) en FC Utrecht (natuurgras) geanalyseerd. Daarbij werd o.a. gekeken naar loopafstand, loopacties, aantal passen, aantal slidings en technische aspecten. Zowel het onderzoek van de FIFA als een ander onderzoek geven weer dat er geen significante verschillen zijn tussen de spelstijl op natuurgras/kunstgras qua loopafstand, loopacties en technische aspecten.
Wel werden er minder slidings uitgevoerd op kunstgras  en het aantal passen op een kunstgrasveld lag hoger. Dit laatste was een gevolg van een hoger aantal korte passen en dan vooral ter hoogte van het middenveld.

Ondanks deze kleine verschillen is de tevredenheidsfactor bij spelers over kunstgrasvelden lager dan bij natuurgrasvelden. Uit een onderzoek van de KNVB blijkt dat ruim de helft van de spelers in de veronderstelling verkeert dat kunstgras blessuregevoeliger is dan natuurlijk gras.

Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan om te bepalen of het voetballen op kunstgras inderdaad tot meer blessures leidt. Oudere onderzoeken tonen aan dat dit voor de eerste generaties kunstgrasvelden inderdaad het geval was. De nieuwere generatie kunstgrasvelden zijn echter speciaal ontwikkeld in functie van voetbal. Uit recent onderzoek blijkt dat deze aanpassing succesvol is gebleken. Uit de recentere onderzoeken blijkt namelijk dat er niet meer kans is op een blessure bij het spelen op kunstgrasvelden. Bij een onderzoek ligt de het aantal blessures (blessures per 1000 uur sport)  gedurende een training voor kunstgras op 2,42 en voor natuurgras op 2,94. Bij wedstrijden ligt dit aanmerkelijk hoger, 19,6 voor kunstgras en 21,5 voor natuurgras, maar verklaarbaar gezien het competitiebelang. De verschillen tussen kunstgras en natuurgras zijn dusdanig klein dat ze niet significant zijn.  De overige recentere onderzoeken geven soortgelijke cijfers weer.

Er zijn echter wel verschillen in de soort blessures. Spelen op kunstgras vergroot de kans op enkelblessures en er ontstaan meer wonden, brandwonden en blessures door frictie. Bij spelen op natuurgras is de kans op spierblessures groter.

We kunnen dus stellen dat het spelen op kunstgrasvelden niet tot meer blessures zal leiden. Wetenschappelijk onderzoek toont immers duidelijk aan dat er geen significante verschillen zijn qua grootte van de blessurerisico’s tussen beide veldtypes. Het is wel belangrijk om te waarschuwen voor het dragen van aangepast schoeisel op ieder grastype, aangezien verkeerde schoentypes het risico op blessures kunnen beïnvloeden


Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink (fysiotherapeut en master sportfysiotherapeut i.o)  werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en o.a  gespecialiseerd in blessures binnen het voetbal.

zaterdag 16 juli 2011

Nieuw: hielpijn is te verhelpen met schokgolven!

Wanneer u zichzelf herkend in de titel kan het heel goed zijn dat u te maken heeft met een hielspoor. De pijn in de hiel begint langzaam, maar men gaat er pas wat aan doen als het letterlijk en figuurlijk niet meer is om uit te staan.

In de medische encyclopedie wordt het ‘Fásciïtis Plantaris genoemd maar in de volksmond beter bekend als ‘hielspoor’.  Onder de voet zit een peesplaat die met vezels aangrijpt op het hielbot, precies daar waar de peesvezels over gaan in de hak (verbinding) kan een irritatie gaan zitten als de peesplaat onder de voet voortdurend wordt uitgerekt en dus  aan het hielbot trekt.  De verbindingsvezels zullen daardoor steeds harder en pijnlijker worden. Blijft de rek aanhouden dan is er een kans dat de verbinding gaat verkalken. Het resultaat extra botvorming daar waar je precies met je gewicht op staat en het dus juist liever niet wilt hebben. Een eventuele irritatie aan deze peesplaat is goed in kaart te brengen met echografie.

                   Normaal echobeeld                           Echobeeld met een verdikte peesplaat
 
 
Tot voor kort was er nog geen optimale behandeling voor hielspoor. De maatregelen met betrekking tot rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, zooltjes en injecties zijn niet altijd succesvol gebleken.  Hielspoor is een peesprobleem  en zo zijn er nog een heel aantal ongemakken denk bijvoorbeeld maar aan een schouderpeesontsteking  of een tennisarm die ook moeilijk te behandelen zijn.  Daarom is men op zoek gegaan naar een nieuwe behandelmogelijkheid die wel effectief kan zijn bij deze moeilijk te genezen lokale peesproblematiek.

Met deze gedachte is ShockWave -therapie ontwikkeld, met behulp van een hoge druk compressor – worden er, -via een applicator, in hoog tempo schokgolven naar het pijnlijke weefsel gestuurd met de bedoeling verhard en pijnlijk weefsel te ‘vergruizen’ en de lokale stofwisseling en circulatie weer te normaliseren. De afgelopen jaren is gebleken dat ShockWave - therapie een veelbelovende behandelmethode is geworden met vaak een uitstekend resultaat na 4 tot 5 behandelingen ook bij hielspoor.

In de praktijk wordt gezien dat ShockWave- therapie in normale omstandigheden de ergste pijn in de hiel weet te doorbreken en dat is fijn.  Vanaf dat moment is het van belang om met behulp van een therapeut na te gaan hoe de hielspoor heeft kunnen ontstaan en hoe deze in de toekomst te voorkomen.  Want het beste resultaat haal je niet met ShockWave alleen, maar bijvoorbeeld uit een combinatie van ShockWave- therapie met  oefeningen om het looppatroon te verbeteren of corrigerende zooltjes.  Dit kan voor iedereen verschillend zijn. 



Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute)  werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en o.a  gespecialiseerd in de behandeling van voetklachten met schokgolven.

vrijdag 15 juli 2011

FitFirst gaat Bloggen

Welkom op de Blog van FitFirst Beweegcentrum,

Middels deze Blog gaan informeren over allerlei onderwerpen die te maken hebben met revalidatie van diverse operaties, blessures en klachten. Ook gaan we schrijven over effecten van fitness, sportspecifieke training, sport ondersteunende training. Noem het maar op. Als u als lezer vragen hebt over een onderwerp kun je dit aangeven en gaan wij er wellicht over schrijven, geef dit aan via http://www.fitfirst.nl/contact.

Deze Blog makkelijk volgen, dat kan, laat je e-mail adres achter of wordt volger, zie hier voor de rechterkolom van deze Blog.

Veel leesplezier toegewenst,
Team FitFirst