donderdag 14 juni 2012

Cesartherapie: Optimaal bewegen is optimaal voelen!

Steeds weer pijn in uw rug na lang staan of zitten? Dit is een voorbeeld van een veelvoorkomend probleem,  dat ontstaat door onjuist gebruik van het lichaam. Een bezoek aan een oefentherapeut Cesar is vast niet het eerste waar u aan denkt, maar wellicht wel één van de  meest effectieve oplossingen. Een oefentherapeut Cesar is gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van klachten, die ontstaan door niet optimaal gebruik van  het lichaam.

De grondlegster van de methode Cesar ging uit van een ideaal houdings- en bewegingspatroon. Hieruit is vervolgens de gelijknamige oefentherapie ontstaan, een therapie die door middel van oefeningen en het aanleren van een optimale houding en beweging klachten kan verhelpen en verminderen.

Om te beoordelen of iemand een beweging optimaal uitvoert en te bepalen waar de problemen zitten, kent oefentherapie Cesar een zestal bewegingsprincipes. Deze zijn vrij eenvoudig en logisch: de beweging moet er als een vlot, soepel en ontspannen geheel uitzien, een zekere paraatheid of alertheid bezitten, efficiënt qua spieren en spierspanning worden uitgevoerd met behulp van  een aantal vaste punten en centraal worden ingezet, waarbij tempo en ritme van de beweging moet kloppen met de aard en het verloop van de beweging. Iemand die bijvoorbeeld tijdens het staan zijn houdingsspieren effectief gebruikt, zal minder snel rugklachten krijgen dan degene die in zijn rug hangt en niet paraat staat.

Efficiënt houdings- en bewegingsgedrag zorgt er niet alleen voor dat de klachten verminderen of voorkomen worden, maar het heeft nog veel meer voordelen. Hieronder een paar voorbeelden:

-          Je komt zelfverzekerder over
-          Je kunt makkelijker en dieper ademhalen
-          Je stem zal beter klinken
-          Je concentratie en mentale vermogen verbeteren
-          Kost minder energie waardoor indirect een beter humeur
-          Betere doorbloeding en stofwisseling
-          Het houdt de spieren en gewrichten gezond

Er komt steeds meer bewijs dat therapie, gericht op het oefenen van een betekenisvolle activiteit, het zogenaamde ‘functioneel’ oefenen, effectiever is dan therapie die alleen gericht is op het bestrijden van de pijn. Het optimaliseren van het houdings- en bewegingspatroon zorgt er dus voor dat je gezonder gaat bewegen, maar ook gezonder blijft!



Deze tekst is geschreven door Marenthe Mebius, Cesartherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Cesartherapie. Zij heeft zich voorgenomen het stoffig imago van de oefentherapie af te schudden en de therapie te updaten.

zondag 3 juni 2012

Wat is een Bikersknee?

Wielrennen en/of mountainbiken wordt als sport steeds populairder. Een gevolg daarvan is dat er steeds meer fietsblessures ontstaan. Binnen Nederland heeft het TNO onderzoek gedaan naar welke blessures veelvuldig voorkomen in de wielersport.

De meest voorkomende blessurelokalisatie is de knie. Deze knieklachten worden veelal veroorzaakt door het Patello-Femorale Dysfunctie Syndroom oftewel een verzamelnaam voor klachten rond de knieschijf. Bij dit probleem functioneert het gewricht van de knieschijf ten opzichte van het bovenbeen niet goed. Bij kleine onnauwkeurigheden wordt de knieschijf teveel naar binnen of naar buiten getrokken waardoor er wrijving achter de schijf ontstaat. Deze wrijving in combinatie met hoge trapfrequenties zal op ten duur leiden tot toenemende pijn oftewel tot een lokaal overbelasting probleem. Het druk geven op de pedalen gaat niet meer gaat zoals het zou moeten gaan.

Deze blessure bij fietsers wordt ook wel eens ‘bikersknee’ genoemd. Soms is er sprake van start en of napijn maar meest typerend zijn de snel toenemende klachten bij drukverhoging zoals tegen wind fietsen en klimmen. In het dagelijks kunnen deze klachten optreden als men lang in een zelfde houding heeft gezeten of met traplopen. Niet zelden wordt de pijn als gevolg van een ontstekingsreactie ook ‘s nachts gevoeld.

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het niet goed functioneren van de knieschijf. Zoals de anatomische vorming van de knieschijf, de afstelling van de schoenplaatjes/pedalen, onjuiste werking m. quadriceps (bovenbeenspier), het naar binnen kantelen van de voeten op het pedaal, het naar binnen draaien van de knieën, verkeerde alignement (knie niet boven enkel), overige onjuiste fietsafstellingen en een onjuiste trainingsintensiteit zijn een aantal van deze factoren.

Bij bovenbeschreven problemen heeft het bezoeken van een sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in dynamische fietspositie analyses een meerwaarde. De combinatie van een vraaggesprek, fysiotherapeutische testen en een fiets positieanalyse zal in veel gevallen de kern van het probleem opsporen en de benodigde handvatten geven om in de toekomst weer probleemvrij te kunnen fietsen.
Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.