Last van een zeurende/trekkende pijn aan de achillespees/achterzijde hiel? Last van startpijn en ochtendstijfheid? Pijn bij het afzetten zoals het springen of traplopen? Grote kans dat dan de achillespees de boosdoener is voor uw klachten.
Achillespeespijn komt veel voor bij sporters. Vooral het (hard)lopen en springen geeft een hoge piekbelasting op de achillespees. Maar ook mensen die niet sporten kunnen last hebben van hun achillespees.
Achillespeespijn komt veel voor bij sporters. Vooral het (hard)lopen en springen geeft een hoge piekbelasting op de achillespees. Maar ook mensen die niet sporten kunnen last hebben van hun achillespees.
Achillespeespijn ontstaat meestal sluipend door overbelasting. Pezen, en dus ook de achillespees, hebben tijd nodig om te herstellen na een belasting. De peesstructuur van de achillespees kan beschadigd raken indien de achillespees opnieuw belast wordt terwijl deze nog aan het herstellen is. Bij herhaaldelijke overbelasting wordt de kwaliteit van de pees slechter en treedt er degeneratie op. De medische term hiervoor is tendinose.
Naast een vraaggesprek en een fysiotherapeutisch onderzoek is het raadzaam om een echografie te laten maken van uw achillespees. Middels echografie kan beoordeeld worden of het inderdaad de achillespees is die uw klachten veroorzaakt en kan er gekeken worden hoe de kwaliteit van uw achillespees is.
Achillespees met tendinose Normale achillespees
Afhankelijk van uw klachten zijn er binnen FitFirst diverse behandelmogelijkheden. Bij acute klachten van de achillespees bent u vaak geholpen bij een korte periode met rust gevolgd door een sportspecifieke opbouw in belasting onder begeleiding van een sportfysiotherapeut. Bij langdurige klachten (vaak ten gevolge van een tendinose) blijkt uit onderzoek dat een combinatie van excentrische oefentherapie in combinatie met Shockwave-therapie goede resultaten geeft. Uit dit onderzoek blijkt dat 82% van de mensen de behandeling als succesvol ervaren. Bij Shockwave therapie worden in hoog tempo schokgolven het weefsel in gestuurd. De combinatie van de excentrische oefeningen en Shockwave-therapie prikkelen de cellen in de pees om nieuwe vezels aan te maken en dus de degeneratiecyclus te doorbreken.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de klachten bij u zijn ontstaan. Verschillende (risico)factoren zijn van invloed op het ontstaan van achillespeespijn. Sommige van deze factoren, zoals bijvoorbeeld leeftijd, kunnen niet beïnvloedt worden. Andere factoren die wel beïnvloedt kunnen worden zijn bijvoorbeeld de spierkracht en lenigheid van de kuitspieren, slecht schoeisel of een slechte looptechniek. Bij FitFirst kijken we welke risicofactoren beïnvloedt kunnen worden om zo opnieuw klachten aan de achillespees te voorkomen.
Nadat de pijn minder is geworden wilt u natuurlijk op een verantwoorde wijze weer u sport kunnen uitvoeren. Aan het advies “probeert u het maar weer is even” heeft u vaak onvoldoende. Helaas gebeurt het nog te vaak dat door een verkeerde opbouw in belasting de klachten weer terug komen tijdens het sporten. De sportfysioherapeut kan u helpen dit te voorkomen. De sportfysiotherapeut kijkt samen met u waar u nog tekort schiet om uw sport weer te kunnen oppakken. Middels een opbouw in diverse sportspecifieke oefeningen wordt u weer klaargestoomd om u sport zonder klachten te kunnen uitvoeren.
Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sportfysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.