vrijdag 29 juli 2011

Kunstgras vs Natuurgras: Hoe zit dat met blessures?

Voetbal is een populaire sport die wereldwijd beoefend wordt, maar helaas ook een hoog blessure risico kent. Steeds meer voetbalverenigingen gaan over op het spelen op kunstgrasvelden. Sinds de introductie van kunstgras zijn er veel discussies over een mogelijke toename van bepaalde voetbalblessures. Is dit nu ook zo?

De voordelen van kunstgras ten opzichte van natuurgras is dat er op kunstgras altijd kan worden gevoetbald. Men is niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Het ‘gras’ is altijd even hard. De omstandigheden van de ondergrond zijn hierdoor bij iedere wedstrijd en training hetzelfde.

In eerste instantie dacht men dat een andere spelstijl op kunstgras mogelijk tot meer blessures leidt. Daarom heeft men verschillende wedstrijden geanalyseerd om te kijken of er inderdaad een verschil is qua spelstijl op kunstgras in vergelijking met natuurgras. Zo heeft de FIFA alle thuiswedstrijden van SC Heracles (kunstgras) en FC Utrecht (natuurgras) geanalyseerd. Daarbij werd o.a. gekeken naar loopafstand, loopacties, aantal passen, aantal slidings en technische aspecten. Zowel het onderzoek van de FIFA als een ander onderzoek geven weer dat er geen significante verschillen zijn tussen de spelstijl op natuurgras/kunstgras qua loopafstand, loopacties en technische aspecten.
Wel werden er minder slidings uitgevoerd op kunstgras  en het aantal passen op een kunstgrasveld lag hoger. Dit laatste was een gevolg van een hoger aantal korte passen en dan vooral ter hoogte van het middenveld.

Ondanks deze kleine verschillen is de tevredenheidsfactor bij spelers over kunstgrasvelden lager dan bij natuurgrasvelden. Uit een onderzoek van de KNVB blijkt dat ruim de helft van de spelers in de veronderstelling verkeert dat kunstgras blessuregevoeliger is dan natuurlijk gras.

Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan om te bepalen of het voetballen op kunstgras inderdaad tot meer blessures leidt. Oudere onderzoeken tonen aan dat dit voor de eerste generaties kunstgrasvelden inderdaad het geval was. De nieuwere generatie kunstgrasvelden zijn echter speciaal ontwikkeld in functie van voetbal. Uit recent onderzoek blijkt dat deze aanpassing succesvol is gebleken. Uit de recentere onderzoeken blijkt namelijk dat er niet meer kans is op een blessure bij het spelen op kunstgrasvelden. Bij een onderzoek ligt de het aantal blessures (blessures per 1000 uur sport)  gedurende een training voor kunstgras op 2,42 en voor natuurgras op 2,94. Bij wedstrijden ligt dit aanmerkelijk hoger, 19,6 voor kunstgras en 21,5 voor natuurgras, maar verklaarbaar gezien het competitiebelang. De verschillen tussen kunstgras en natuurgras zijn dusdanig klein dat ze niet significant zijn.  De overige recentere onderzoeken geven soortgelijke cijfers weer.

Er zijn echter wel verschillen in de soort blessures. Spelen op kunstgras vergroot de kans op enkelblessures en er ontstaan meer wonden, brandwonden en blessures door frictie. Bij spelen op natuurgras is de kans op spierblessures groter.

We kunnen dus stellen dat het spelen op kunstgrasvelden niet tot meer blessures zal leiden. Wetenschappelijk onderzoek toont immers duidelijk aan dat er geen significante verschillen zijn qua grootte van de blessurerisico’s tussen beide veldtypes. Het is wel belangrijk om te waarschuwen voor het dragen van aangepast schoeisel op ieder grastype, aangezien verkeerde schoentypes het risico op blessures kunnen beïnvloeden


Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink (fysiotherapeut en master sportfysiotherapeut i.o)  werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en o.a  gespecialiseerd in blessures binnen het voetbal.

zaterdag 16 juli 2011

Nieuw: hielpijn is te verhelpen met schokgolven!

Wanneer u zichzelf herkend in de titel kan het heel goed zijn dat u te maken heeft met een hielspoor. De pijn in de hiel begint langzaam, maar men gaat er pas wat aan doen als het letterlijk en figuurlijk niet meer is om uit te staan.

In de medische encyclopedie wordt het ‘Fásciïtis Plantaris genoemd maar in de volksmond beter bekend als ‘hielspoor’.  Onder de voet zit een peesplaat die met vezels aangrijpt op het hielbot, precies daar waar de peesvezels over gaan in de hak (verbinding) kan een irritatie gaan zitten als de peesplaat onder de voet voortdurend wordt uitgerekt en dus  aan het hielbot trekt.  De verbindingsvezels zullen daardoor steeds harder en pijnlijker worden. Blijft de rek aanhouden dan is er een kans dat de verbinding gaat verkalken. Het resultaat extra botvorming daar waar je precies met je gewicht op staat en het dus juist liever niet wilt hebben. Een eventuele irritatie aan deze peesplaat is goed in kaart te brengen met echografie.

                   Normaal echobeeld                           Echobeeld met een verdikte peesplaat
 
 
Tot voor kort was er nog geen optimale behandeling voor hielspoor. De maatregelen met betrekking tot rust, medicijnen, oefeningen, fysiotherapie, zooltjes en injecties zijn niet altijd succesvol gebleken.  Hielspoor is een peesprobleem  en zo zijn er nog een heel aantal ongemakken denk bijvoorbeeld maar aan een schouderpeesontsteking  of een tennisarm die ook moeilijk te behandelen zijn.  Daarom is men op zoek gegaan naar een nieuwe behandelmogelijkheid die wel effectief kan zijn bij deze moeilijk te genezen lokale peesproblematiek.

Met deze gedachte is ShockWave -therapie ontwikkeld, met behulp van een hoge druk compressor – worden er, -via een applicator, in hoog tempo schokgolven naar het pijnlijke weefsel gestuurd met de bedoeling verhard en pijnlijk weefsel te ‘vergruizen’ en de lokale stofwisseling en circulatie weer te normaliseren. De afgelopen jaren is gebleken dat ShockWave - therapie een veelbelovende behandelmethode is geworden met vaak een uitstekend resultaat na 4 tot 5 behandelingen ook bij hielspoor.

In de praktijk wordt gezien dat ShockWave- therapie in normale omstandigheden de ergste pijn in de hiel weet te doorbreken en dat is fijn.  Vanaf dat moment is het van belang om met behulp van een therapeut na te gaan hoe de hielspoor heeft kunnen ontstaan en hoe deze in de toekomst te voorkomen.  Want het beste resultaat haal je niet met ShockWave alleen, maar bijvoorbeeld uit een combinatie van ShockWave- therapie met  oefeningen om het looppatroon te verbeteren of corrigerende zooltjes.  Dit kan voor iedereen verschillend zijn. 



Deze tekst is geschreven door Nancy van der Hoek ( fysiotherapeute en Cesar therapeute)  werkzaam bij FitFirst beweegcentrum en o.a  gespecialiseerd in de behandeling van voetklachten met schokgolven.

vrijdag 15 juli 2011

FitFirst gaat Bloggen

Welkom op de Blog van FitFirst Beweegcentrum,

Middels deze Blog gaan informeren over allerlei onderwerpen die te maken hebben met revalidatie van diverse operaties, blessures en klachten. Ook gaan we schrijven over effecten van fitness, sportspecifieke training, sport ondersteunende training. Noem het maar op. Als u als lezer vragen hebt over een onderwerp kun je dit aangeven en gaan wij er wellicht over schrijven, geef dit aan via http://www.fitfirst.nl/contact.

Deze Blog makkelijk volgen, dat kan, laat je e-mail adres achter of wordt volger, zie hier voor de rechterkolom van deze Blog.

Veel leesplezier toegewenst,
Team FitFirst