woensdag 31 oktober 2012

GEZOND OUDER WORDEN EN BLIJVEN



 
In de huidige maatschappij gaat de vergrijzing een steeds grotere rol spelen. Het is  fijn dat we steeds ouder worden, alleen willen we allemaal graag fit en zonder al te veel lichamelijke beperkingen oud worden. Om fit en energiek te blijven is het belangrijk dat ouderen voldoende intensief blijven bewegen en dat wordt nogal eens vergeten.

Gedurende onze jonge jaren bestaat ruim de helft van ons lichaamsgewicht uit spieren, bij het vorderen van de jaren kan dit afnemen tot slechts een kwart van het totale lichaamsgewicht. Door een afname van de spiermassa wordt bewegen voelbaar minder makkelijk met het gevaar dat we op latere leeftijd minder gaan bewegen en de kracht en conditie nog sneller afnemen.

Veel mensen denken dat het verlies van spierkracht hoort bij het ouder worden en dat we daar niet veel aan kunnen doen. Dit is niet waar! Om sterker te worden moet er juist meer arbeid worden verricht door spieren, hart en longen. Juist ouderen en senioren kunnen veel gezondheidswinst behalen door regelmatig meer inspanning te leveren dan normaal voorkomt tijdens de dagelijkse bezigheden.

Fitness is daarvoor een uitermate geschikte sportactiviteit. Door het  trainen met gewichten, toestellen en diverse oefenmaterialen kan er op eenvoudige en leuke wijze getraind worden voor een energievol leven en zelfredzaamheid. Denk daarbij ook aan de positieve effecten op:

·         botsterkte

·         spierkracht

·         gewicht

·         hart/longfunctie

·         rug-en gewrichtsklachten

·         hart-en vaatziekten

·         bloeddruk en diabetes

Kortom inspannen mag en trainen met gewichten ook, je bent nooit te oud om aan fitness te doen! Vaak speelt het onbekende een rol, maar eenmaal de drempel over is men vaak positief verrast over wat ze nog kunnen en raken daardoor meer en meer gemotiveerd. Veel sportcentra bieden speciale programma’s en of lessen voor senioren en ouderen, de programma’s met kleine groepen en/of een vaste begeleider zijn zeer succesvol.

Deze tekst is geschreven door Sylvia Grundlehner inmiddels 50+ en ervaren instructrice bij FitFirst beweegcentrum. Haar bijzondere kracht is dat ze iedereen met de juiste aanpak vertrouwen kan geven in bewegen en gezondheid.

dinsdag 9 oktober 2012

Lage rugklachten bij fietsen

Een veel voorkomend probleem bij fietsers zijn lage rugklachten. Zo’n 70% van alle wielrenners/mountainbikers heeft regelmatig pijn in de onderrug tijdens het fietsen. De oorzaak van deze klachten is dat de lage rug tijdens het fietsen langdurig in een gebogen positie staat. Deze langdurige gebogen positie heeft tot gevolg dat de banden aan de achterzijde van de lage rug langdurig worden opgerekt, er spiervermoeidheid ontstaat in de rugstrekkers en de tussenwervelschijf minder doorbloeding krijgt. Deze factoren kunnen lage rugpijn opleveren tijdens het fietsen. 

Lage rugklachten kunnen worden beperkt  door de buiging in de lage rug tijdens het fietsen te verminderen. Dit kan worden bereikt door het juist afstellen van de fiets. Hierbij kan gekeken worden naar o.a. de stuurhoogte, zadelhoogte, de zadelstand en de zadel-stuur afstand.

Naast de fietsafstelling is het ook belangrijk om je eigen lichaam in kaart te brengen. Ben je bijvoorbeeld sterk genoeg in de rugspieren om de lange gebogen houding vol te houden? Ook dient daarbij te worden gekeken naar de gehele bewegingsketen. Stel dat je bijvoorbeeld je heup niet ver kan buigen (knie naar de borst) dan zal je tijdens het fietsen gaan compenseren door meer buiging in je lage rug te maken. Met andere woorden, hoe lenig ben jij in je lage rug en heup? En welke lenigheid vraag jij van jezelf met de huidige fietsafstelling?

In de visie van FitFirst is het belangrijk dat de eigenschappen van het lichaam overeenkomen met de fietsafstelling om zodoende blessures te voorkomen, dan wel te verminderen.
Bij lage rugklachten tijdens het fietsen heeft het bezoeken van een sportfysiotherapeut die gespecialiseerd is in dynamische fietspositie analyses een meerwaarde. De combinatie van een vraaggesprek, fysiotherapeutische testen en een fiets positieanalyse zal in veel gevallen de kern van het probleem opsporen en de benodigde handvatten geven om in de toekomst weer probleemvrij te kunnen fietsen en te blijven fietsen!

Deze tekst is geschreven door Christiaan Vink, Sport fysiotherapeut bij FitFirst beweegcentrum en verantwoordelijk voor de afdeling Sportfysiotherapie. Naast behandeling van (sport)blessures ontwikkelt Christiaan nieuwe diensten voorzien van de nodige wetenschappelijke kennis gecombineerd met praktische toepasbaarheid en ondersteund hij v.v. Groeneweg uit Zevenhuizen.